LHC gaat twee jaar uit voor onderhoud

kijkmagazine

12 februari 2013 09:00

LHC-tunnel

Vanaf eind deze week wordt de deeltjesversneller LHC twee jaar stopgezet. Wat gaat er in die tijd gebeuren?

30 maart 2010 was een grote dag: toen botsten in de cirkelvormige, 27 kilometer lange LHC-tunnel onder de Zwitsers-Franse grens voor het eerst protonen op elkaar met een recordenergie van 7 teraelektronvolt (TeV). Maar toen de LHC werd ontworpen, had men eigenlijk zijn zinnen gezet op een nóg veel hogere energie, van 13 à 14 TeV. Vanaf einde deze week gaat de deeltjesversneller een kleine twee jaar uit, om ervoor te zorgen dat die energie vanaf 2015 ook daadwerkelijk wordt gehaald.

Betere detectors

Naast de werkzaamheden die noodzakelijk zijn om straks de LHC veilig te kunnen bedrijven bij 13 TeV, gaan ook de vier LHC-experimenten op de schop. In de meeste gevallen gaat het hierbij om het verbeteren en uitbreiden van diverse detectors. Deze zijn opgesteld rond de punten in de LHC-tunnel waar de protonen met onvoorstelbaar hoge snelheid op elkaar botsen, om te bepalen welke nieuwe deeltjes bij die botsingen ontstaan.

Tot slot wordt er ook werk verricht aan een aantal andere, minder bekende deeltjesversnellers die CERN bedrijft bij Genève. Zo krijgt de 628 meter lange Proton Synchrotron 25 nieuwe toegangspunten met biometische beveiliging en een geheel nieuw ventilatiesysteem. In de bijna 7 kilometer lange Super Proton Synchroton wordt zo’n 100 kilometer (!) aan beschadigde kabels vervangen.

Allesbehalve uitgepluisd

Ondertussen is de enorme hoeveelheid data die de LHC de afgelopen drie jaar verzamelde allesbehalve uitgepluisd. De niet-technische betrokkenen bij de deeltjesversneller zullen dus de komende tijd zeker niet met vakantie hoeven te gaan…

Bronnen: CERN, Symmetry Magazine

Beeld: CERN