Lieveheersbeestje beschermt parasitaire wesp – en zichzelf

kijkmagazine

23 juni 2011 10:00

lieveheersbeestje en parasitaire wesp

Een parasitaire wesp laat zijn gastheer, het lieveheersbeestje, leven in ruil voor bescherming. En dat blijkt een goede deal.

Het is net alsof het lieveheersbeestje op de afbeelding bij dit bericht zijn kroost beschermt, maar schijn bedriegt. In de cocon bevinden zich geen baby lieveheersbeestjes, maar jonge parasitaire wespjes (Dinocampus coccinellae). Hun moeder legt haar eieren in het bloed van het lieveheersbeestje, waar de larven het weefsel van het dier opeten voor ze zich door zijn buik een weg naar buiten banen. Daar maken zij een cocon tussen de pootjes.

Waarom de wespjes het lieveheersbeestje hierbij niet vermoorden (wat veel andere parasieten wel doen) was een raadsel. Tot nu. Onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat het te maken heeft met de overlevingskansen van de larven. Zit de cocon tussen de pootjes van een levend lieveheersbeestje, dan is de kans dat de cocon wordt vernietigd 35 procent. Is het beestje dood, dan stijgt die kans tot 85 procent. En doen ze het helemaal zonder de bescherming, dan overleeft de cocon het bijna nooit.

Voor de wespen is het dus geen moeilijke keuze: als zij de lieveheersbeestjes in leven houden, zijn hun eigen overlevingskansen ook het grootst. En de lieveheersbeestjes hebben weinig keus. De enige manier waarop zij kunnen overleven, is door de wespen bescherming te bieden. Want zonder deze bodyguardfunctie, hebben de wespen geen enkele reden om het beestje in leven te houden. Leven in ruil voor leven. Een goede deal.

Bron: ScienceNOW, Journal of the Royal Society Biology Letters
Beeld: Fanny Maure

Meest gelezen

Bestel nu!