Loopje van de dino gesimuleerd

KIJK-redactie

31 oktober 2013 09:00

Er was een supercomputer voor nodig om het loopje van een Argentinosaurus na te bootsen. Geen enkel levend dier loopt namelijk hetzelfde als de dinosauriërs.

Zolang de teletijdmachine nog niet is uitgevonden, zullen we nooit weten hoe de dinosauriërs zich vroeger voortbewogen. De Universiteit van Manchester wilde zich daar niet bij neerleggen, en besloot om de dino op een andere manier weer tot leven te roepen. Dat is ze uiteindelijk gelukt met een computeranimatie van de Argentinosauruseen van de grootste dinosauriërs die ooit heeft geleefd.

Na 94 miljoen jaar op de been

Deze dino is door de onderzoekers nagebootst door middel van een supercomputer met de rekenkracht van 30.000 gewone ‘desktopjes’. En daarmee is de Argentinosaurus na 94 miljoen jaar weer op de been gebracht.

Het simuleren van de manier van lopen had wel wat digitale poten in de aarde: geen enkel dier dat nu leeft, loopt namelijk hetzelfde als de dinosauriërs. Simpelweg de bewegingen van een nu levend dier kopiëren, zat er dus voor de onderzoekers niet in. Door met een lasersysteem de opgegraven botten van een Argentinosaurus te analyseren, hebben de wetenschappers de animatie toch kunnen maken.

Hoge wandelsnelheid

Uit de simulatie blijkt dat het beest ongeveer 2 meter per seconde heeft gelopen; het dubbele van de gemiddelde menselijke wandelsnelheid. En goed nieuws voor dinofans die willen weten hoe een T. rex een Triceratops of een Brachiosaurus loopt: de wetenschappers zijn op dit moment bezig met de computersimulaties van deze dinosauriërs.

De animatie is hier terug te vinden.

Bronnen: PLOS One, University of Manchester via EurekAlert!

Beeld: Dr. Bill Sellers/University of Manchester