Hoe is het gesteld met de luchtvervuiling in steden, verspreid over de hele wereld? De WHO stelde een lijst op.
Als iemand je zou vragen naar de stad met de meest vervuilde lucht ter wereld, zou je waarschijnlijk gokken op Mexico-Stad, of de een of andere industriële reus in China. Maar volgens de World Health Organization (WHO) zijn de echte probleemgevallen ergens anders te vinden.
De koppositie in de lijst van steden met het meeste fijnstof is voor de Iraanse stad Ahvaz, met 372 microgram per kubieke meter. Op de tweede plaats staat de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar (279 microgram), gevolgd door Sanandaj (Iran), Ludhiana (India) en Quetta (Pakistan). Op Mongolië na – dat buiten Ulaanbaatar geen echt grote steden heeft – blijken de genoemde Aziatische landen ook de rest van de top-25 te overheersen.
Kijken we naar het andere uiteinde van de lijst, dan blijkt dat van de bijna 1100 onderzochte steden het Canadese Whitehorse het minst vervuild is. Hier bevat de lucht 124 keer zo weinig fijnstof als in Ahwaz. Ook andere Canadese steden doen het in het algemeen erg goed, net als veel steden in de VS.
In de lijst komen verder zeven Nederlandse steden voor. De waardes variëren hier van 22 microgram (Zaanstad en Heerlen) tot 28 microgram (Rotterdam) per kuub. Wat de WHO betreft is dat al een reden tot zorg. Het VN-orgaan vindt namelijk dat, met het oog op de gezondheid, de hoeveelheid fijnstof eigenlijk niet boven de 20 microgram per kubieke meter uit zou mogen komen. Maar goed, als je dan bedenkt dat er ook plaatsen op aarde zijn waar de waarde ver boven de 300 ligt…