Hoe maak je een walvis dood?

André Kesseler

30 januari 2014 13:00

Het levert altijd trieste beelden en verhitte discussies op als er ergens weer eens een walvis op de kust is beland. Amerikaanse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de beste manier om zo’n dier uit zijn lijden te verlossen.

We kennen allemaal nog de dramatische toestanden rond de bultrug Johannes, die uiteindelijk een Johanna bleek te zijn. Het dier van 12 meter lang en 20 ton zwaar kwam eind 2012 vast te zitten op de Texelse zandbank de Razende Bol. En omdat de plek waar de walvis lag zeer moeilijk begaanbaar is voor grote schepen en machines, was Johanna niet te redden. Pas na een dag of vier gaf het ministerie van Economische Zaken toestemming om bij het dier euthanasie toe te passen en dat werd, onder luid protest van allerlei milieuorganisaties, gedaan door een grote dosis slaapmiddel in de borstspier van de bultrug te spuiten.

Cocktail

Dat kon omdat het lichaam zou worden ontleed en niet door aaseters zou worden opgegeten. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Craig Harms van de North Carolina State University bedacht samen met drie andere zeebiologen een oplossing. Ze verdoven het dier eerst met een cocktail van de kalmerende middelen en pijnstillers: midazolam, acepromazine en xylazine. Alle middelen zijn relatief veilig voor andere dieren die de walvis later opeten. Ook zorgen ze ervoor dat de daaropvolgende euthanasieoperatie veilig kan worden uitgevoerd.

Harms-et-al-Fig-4-large-needle-1

Daarna wordt er een holle naald van een meter lang in het hart van het gestrande dier gestoken. En via die naald wordt met behulp van een plantensproeier een grote dosis kaliumchloride in het hart van het dier gespoten. Kaliumchloride is een natuurlijk, onschadelijk zout dat het hart stopt en er zo voor zorgt dat het dier uit zijn lijden wordt verlost.

Bronnen: The Abstract (North Carolina State University)Popular Science

Beeld:  Merzperson