Het is bijna tijd voor school, dus nog even SpongeBob SquarePants kijken. Veel ouders kennen dit. Toch stellen onderzoekers dat het beter is om de tv ’s ochtends uit te laten. Volgens hen kunnen kleine kinderen die naar dit soort programma’s kijken meer moeite krijgen met leren.
Psychologen hebben onderzocht wat voor invloed snelle, fantasierijke programma’s hebben op kinderen van vier jaar. Ze kwamen erachter dat kinderen die hiernaar kijken minder goed hun aandacht erbij kunnen houden en zich slecht aan regels houden. Deze resultaten zijn gepubliceerd in Pediatrics.
De onderzoekers testten vier jaar oude kinderen, meteen nadat ze negen minuten naar SpongeBob SquarePants hadden gekeken. Ze kwamen erachter dat hun vermogen om hun aandacht erbij te houden en problemen op te lossen veel slechter was geworden vergeleken met andere kinderen van vier jaar die negen minuten naar Caillou hadden gekeken, een minder snel en realistischer programma, of negen minuten hadden getekend.
“Tussen deze laatste twee groepen waren maar kleine verschillen te zien”, zegt psycholoog Angeline Lillard, die het onderzoek leidde. Volgens haar heeft een druk, fantasierijk programma een negatieve invloed op kinderen omdat de personages constant in beweging zijn en dingen doen die in onze wereld niet logisch zijn. “Daarnaast kunnen kinderen zich identificeren met deze figuren en hun karaktereigenschappen overnemen”, aldus Lillard.
Lillard benadrukt dat kinderen van vier jaar in een belangrijk ontwikkelingsstadium van hun leven zitten. De programma’s die ze op televisie kijken, kunnen daarom een blijvend effect hebben op hun levenslange leervermogen en gedrag.
Nickelodeon, de televisiezender die SpongeBob SquarePants uitzendt, reageerde snel nadat het onderzoek was gepubliceerd. Volgens het kindernetwerk is de serie in eerste instantie bedoeld voor kinderen van zes tot elf jaar, dus niet voor 4-jarigen.
Daarnaast vraagt Nickelodeon zich af of het onderzoek wel betrouwbaar is, aangezien er maar zestig kinderen bij betrokken waren en het alleen de directe gevolgen kan aantonen. Of het programma op de lange termijn ook het genoemde effect heeft, is dus nog niet bewezen.
Margery Eagan van de Boston Herald benadrukt dat dit al het zoveelste onderzoek over SpongeBob is. “Eerst zouden kinderen er dik van worden, daarna homo en nu dom. Hoe serieus kun je het dan nog nemen?”
“Gelukkig hoeven we niet meer bang te zijn voor terroristen”, zegt verder Robert Kirby, columnist van de Tribune. “De wereld moet nu opletten voor een aanval van SpongeBob SquarePants.”
Bronnen: Pediatrics, Medical Xpress, Boston Herald, Tribune
Beeld: slimmer_jimmer