Boek: Macbeth heeft echt geleefd

kijkmagazine

01 april 2011 10:00

Wat is er waar van de verhalen over Wilhelm Tell? En heeft de vrouwelijke paus Johanna echt bestaan? Op dat soort vragen probeert Macbeth heeft echt geleefd antwoord te geven.

Zestien beroemde, Europese literaire personages; daar gaat dit boek over, van de Spartaanse koning Leonidas die het opnam tegen een Perzische overmacht tot Baron von Münchhausen met zijn sterke verhalen. NRC Boeken-chef Pieter Steinz besloot ze allemaal na te trekken en de plekken te bezoeken die centraal stonden in hun leven: Sherwood Forest voor Robin Hood, de Roemeense stad Târgovişte voor Vlad III alias Graaf Dracula, enzovoort. Deze reizen leverden eerder een reeks artikelen in NRC Handelsblad op en nu dit boek met uitgebreide versies van die artikelen, alsmede enkele nieuwe hoofdstukken.

Weet dat te boeien? Ja; Macbeth heeft echt geleefd vormt een onderhoudende combinatie van geschiedenis, literatuur en een reisboek, die nooit te lang op één onderwerp blijft hangen. Keerzijde daarvan is natuurlijk dat het boek niet heel diep op ieder personage in kan gaan. Combineer dat met het gegeven dat er af en toe simpelweg bitter weinig bekend is over de historische figuren waar het om draait (pausin Johanna, Roeland), en je blijft soms achter met een wat onbevredigd gevoel.

Wat je desondanks aan het boek overhoudt, is in elk geval een welkom stukje algemene ontwikkeling. Je weet van al die beroemde namen – die je hele leven her en der op zullen blijven duiken, al is het maar in de bioscoop – net wat beter wat er in literatuur en kunst mee is gedaan, en hoe zich dat verhoudt tot de échte levens van deze helden en schurken. Daarnaast smaakt Macbeth heeft echt geleefd naar meer: je krijgt én zin om allerlei hoeken van Europa te bezoeken, én om nu eindelijk eens te duiken in de literaire werken over de personen die de revue passeren.

paperback | 240 pagina’s | Nieuw Amsterdam | € 24,95 | ISBN 978 90 468 0996 9