Machine sorteert LEGO-steentjes

Naomi Vreeburg

09 december 2019 14:59

lego-steentjes

Hier maak je je koter (en stiekem ook jezelf) vast heel gelukkig mee: een apparaat dat LEGO-steentjes met behulp van kunstmatige intelligentie voor je uitzoekt.

Ben jij iemand die het liefst zijn M&M’s op kleur rangschikt? Of de boeken in de kast op alfabetische volgorde heeft staan? Dan word je vast ook blij van het apparaat dat YouTuber Daniel West in elkaar heeft geknutseld. Met behulp van onder meer 10.000 LEGO-onderdelen, zes LEGO-motors, negen servomotors, een Raspberry Pi en een laptop heeft West een machine gebouwd die de steentjes sorteert.

Lees ook:

Kunstmatige intelligentie

De LEGO- en servomotors drijven een transportband en meerdere agitators aan. Hiermee worden steentjes stuk voor stuk voor de lens van een videocamera gebracht. Een Raspberry Pi verwerkt de informatie die de camera oppikt en stuurt deze gegevens door naar een laptop. Hierop heeft West een neuraal netwerk geïnstalleerd dat de steentjes identificeert.

Om het neurale netwerk te trainen om ieder onderdeel te herkennen, had de YouTuber afbeeldingen van alle steentjes die LEGO ooit produceerde nodig. Het Deense familiebedrijf deelt deze informatie echter niet met het publiek. Bovendien was het voor West onmogelijk om alle onderdelen op te zoeken en te fotograferen. Dus maakte hij gebruik van de LEGO-beelden die online databases LDraw.org en Rebrickable.com over de jaren verzamelden.

Op deze manier heeft het neurale netwerk geleerd de onderdelen goed van elkaar te onderscheiden. De machine is daardoor in staat twee LEGO-steentjes per seconde te rangschikken. En dat ziet er zo uit:

Monnikenwerk

West heeft in een blog bijgehouden tegen welke problemen hij aanliep bij het bouwen van zijn machine en hoe hij ze oploste. In het filmpje hieronder legt hij bovendien uit hoe het apparaat werkt. En alsof dit nog niet genoeg is, is de YouTuber ook van plan een wetenschappelijk paper over zijn werk te schrijven.

Wil je zelf zo’n machine samenstellen? Het kostte West een halfjaar van zijn leven om uit te vogelen hoe het apparaat zelf in elkaar moest worden gezet, en nog eens tweeënhalf jaar om het neurale netwerk en de software erachter te perfectioneren. Je moet het er maar voor over hebben.

Bronnen: Engadget, Gizmodo

Beeld: Daniel West

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK