In een Amerikaans lab heeft een magneet een veld van 97,4 tesla weten op te wekken – zonder daarbij zelf stuk te gaan.
Het magnetisch veld van de aarde bedraagt tussen de 0,00003 en de 0,00006 tesla, terwijl bij een MRI-scan een magneetveld van 1,5 tot 3 tesla komt kijken. Maar in gespecialiseerde labs zijn veel hogere sterktes mogelijk. In de Pulsed Field Facility van het Los Alamos National Laboratory werd onlangs zelfs een nieuw record gevestigd: daar genereerde men pulsen van 97,4 tesla, het sterkste veld ooit opgewekt door een niet-destructieve magneet. (Lees: een magneet die niet in the process zelf aan stukken werd gereten.)
Een dag eerder was het hetzelfde team al gelukt het wereldrecord binnen te halen met een veldsterkte van 92,5 tesla. Uiteraard hopen de onderzoekers binnenkort de symbolische barrière van 100 tesla te slechten.
Het magneetveld is overigens niet alleen een manier om in het Guinness World Records-boek te komen. Door te kijken hoe de elektronen in allerlei materialen reageren op de extreem hoge veldsterkte, hopen onderzoekers meer te weten te komen over de eigenschappen van die materialen.
Bron en beeld: Los Alamos National Laboratory