Man hoort mensen voor hij ze ziet spreken

KIJK-redactie

10 juli 2013 09:00

Spraak, praten, luisteren

Een film waarbij het geluid en het beeld niet synchroon lopen, kun je repareren of gewoon stopzetten. Maar stel je voor dat ál het geluid en beeld dat je zintuigen oppikken niet met elkaar lijken te kloppen. Een Engelse man maakt het dagelijks mee.

Een 67-jarige man mopperde na een hartoperatie dat de tv kapot was, omdat hij de gesproken tekst eerder hoorde dan dat hij de lipbewegingen zag. Toen hij erachter kwam dat ook het gepraat van zijn dochter niet synchroon liep met haar mond, ging hij langs wetenschappers van de City University in Londen. Die kwamen erachter dat de man het eerste bekende geval is van iemand wiens hersenen het geluid en beeld niet volgens dezelfde ‘klok’ laten lopen.

De hersenen van de man, die case PH wordt genoemd, bleken kleine beschadigingen in de gebieden voor gehoor, timing en beweging te hebben. Hoe die beschadigingen daar zijn gekomen, is onbekend. Maar case PH heeft de wetenschap wel een stapje verder geholpen: onderzoekers begrijpen nu beter hoe onze hersenen gelijktrekken wat we horen en zien.

Licht en geluid gaan met een verschillende snelheid van de bron naar onze ogen en oren. Onze hersenen trekken daarom het langzamere geluid gelijk met het beeld met behulp van twee ‘klokken’, die hun eigen input gelijkzetten met een gemiddelde ‘klok’. Bij case PH werkt dit niet goed, waardoor hij geluid zo’n 200 milliseconden eerder ervaart dan beeld. De onderzoekers zoeken nu naar een manier om het gehoor van de man te vertragen. PH heeft daar zelf overigens niet zo’n haast mee; hij kan er eigenlijk prima mee leven.

Bronnen: Cortex, New Scientist

Beeld: Njallis/CC BY-SA 3.0