Marine VS test stilletjes supermunitie

André Kesseler

09 januari 2019 15:59

projectielen

Volgens berichten heeft de Amerikaanse marine eind vorig jaar nieuwe hypersone projectielen beproefd.

Het zou gaan om het zogenoemde Hyper Velocity Projectile (HVP). Zo’n projectiel is uitgerust met een kleine raketmotor en kan daarmee hoge snelheden behalen. Gesteund door een gps-systeem zou zo’n granaat bovendien niet alleen supernauwkeurig zijn, maar ook doelen ‘te land en ter zee’ kunnen bestoken die door de enorme snelheid geen enkele mogelijkheid hebben om zich daartegen te verweren. Bovendien kunnen de projectielen 60 kilometer afleggen – drie keer verder dan bestaande munitie – en kunnen ze met normale boordkanonnen worden afgeschoten.

Kanonnen!

De basistechniek achter die kanonnen is al honderden jaren oud. Ze gebruiken in essentie nog steeds een kruitlading om een granaat door de loop te persen en weg te slingeren. Aan boord van veel huidige Amerikaanse marineschepen wordt dat gedaan met het Mk.45 5-inch (127-mm) Naval Gun System. Aanvankelijk werd gekeken naar elektromagnetische railguns (zie het filmpje hieronder) om de projectielen door de loop te jagen, maar die ontwikkeling duurt wat langer dan verwacht.

En dus werd gekozen voor de minder snelle HVP-variant die dus nog gewoon met kruit op pad wordt gestuurd. De aanvangssnelheid ligt daardoor niet op Mach 7 (8600 km/u), maar op ‘slechts’ Mach 3 (3700 km/u).

Miljoen ampère

Overigens komen er steeds meer geruchten dat de Chinezen er in tegenstelling tot de Amerikanen wél in geslaagd zijn om een bruikbare railgun op een marineschip te zetten. Zo’n railgun bestaat uit een loop met daarin twee sleepcontacten (de rails) waar meer dan een miljoen ampère op wordt gezet. Door die enorme bak energie wordt er een lorentzkracht opgewekt; een sterk magnetisch veld dat een projectiel door de loop jaagt.

Dat heeft verschillende voordelen. Er zijn geen explosieven nodig, waardoor het leven aan boord van een schip een stuk veiliger wordt. Maar belangrijker is dat je door de fors hogere snelheden doelen op grotere afstand kunt bestoken en dat de projectielen onderweg veel minder last hebben van bijvoorbeeld zijwind.

Maar goed. Voor de Amerikanen geldt: Mach 3 is ook leuk.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: US Navy/BAE Systems

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!