Mars One zoekt vracht

André Kesseler

30 juni 2014 16:00

De stichting die in 2025 een kolonie op Mars wil stichten, zoekt partijen die er wetenschappelijke experimenten of andere spullen naartoe willen sturen.

Mensen voor het eerst zo’n einde de ruimte in schieten, doe je niet zomaar. Daar moet eerst heel veel voor getest worden. Naast (en na) een hele reeks proeven op de grond gaat Mars One in 2018 een proeflancering doen met een onbemande Marslander. En het Amersfoortse bedrijf vraagt het  onderzoeksinstellingen en bedrijven om met voorstellen te komen om het vrachtruim daarvan te vullen.

800px-Phoenix_landing

Belangrijke technologieën testen

Het ruimtevaartuig dat in 2018 omhoog gaat, is gebaseerd op de Phoenix Lander (rechts), waarmee de NASA in 2008 onder meer onderzoek deed naar de aanwezigheid van water op de planeet. Mars One heeft de beschikbare ruimte in de nieuwe lander in verschillende delen opgesplitst.

Eén deel is voor het testen van technologieën die straks belangrijk zijn voor de Marskolonie. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het produceren van drinkwater of een camerasysteem dat de verrichtingen van de eerste Marsbewoners gaat volgen en livebeelden naar de aarde kan sturen.

Daarnaast is er ruimte voor een experiment dat wordt gekozen uit de inzendingen van allerlei universiteiten; de winnaar mag dat gratis meesturen. Bas Lansdorp van Mars One zegt daarover: “We nodigen de slimste jonge mensen uit om deel te nemen aan de eerste Marslander van Mars One. Dit is voor universiteiten de kans om een experiment, niet alleen naar de ruimte, maar naar Mars te sturen. We doen dit om studenten te laten ervaren dat alles mogelijk is.”

Hoogste bieder

De overige twee ‘payloads’ worden verkocht aan de hoogste bieder, die dan zelf mag bepalen wat hij ermee wil doen. Hij mag bijvoorbeeld voor een wetenschappelijke experiment kiezen, maar het verworven plekje ook gebruiken voor reclamedoeleinden.

Alle ‘vrachtjes’ moeten wel erg snel worden ontwikkeld, want de lancering is dus al over vier jaar.

Beeld: Bryan Versteeg/Mars One Foundation


Meer Nieuws