Zoemen er straks bijen rond op Mars?

kijkmagazine

03 april 2018 15:59

NASA werkt aan robotbijen die over een tijdje de rode planeet gaan verkennen.

Tot op heden is er nog geen leven gevonden op andere planeten, maar de NASA is van plan Mars wat aardser te maken. De rode planeet wordt steeds dichter bevolkt met rovers. Vijf hebben het helaas begeven, maar de twee rovers die nog rondrijden – Opportunity en Curiosity – krijgen straks waarschijnlijk gezelschap van ‘bijen’.

De robotbijen worden niet, zoals op aarde, gebruikt als bestuivers. Nee, de vliegende robots gaan de Marsrovers helpen met verkennen en zijn waarschijnlijk zelfs een stuk sneller dan de rovers.

Rotsachtig

De zwerm Marsbijen is één van de 25 goede ideeën van NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) die verder worden uitgewerkt. Omdat de robots vliegen, hebben ze geen last van de rotsachtige ondergrond. Verder is het veel efficiënter om een groot aantal goedkope ‘apparaatjes’ de ruimte in te sturen dan één dure, mocht een robot het loodje leggen.

De bijen zullen contact houden met een mobiele basis: met jawel, nóg een nieuwe Marsrover. De rover zorgt ervoor dat de robotjes altijd voldoende zijn opgeladen, verwerkt de gegevens die ze verzamelen en stuurt dit vervolgens door naar de aarde.

Atmosfeer

Het klinkt allemaal veelbelovend, maar het is slechts een concept. Het team heeft nu 9 maanden de tijd en 125.000 dollar gekregen om het idee verder uit te werken en te testen.

Wat ze met dat geld gaan doen? Nou, vooral onderzoeken hoe zo’n robotbij zich gedraagt in een andere atmosfeer. De lucht op Mars is namelijk wel honderd keer ijler dan hier op aarde. In een vacuümruimte worden vooral de vorm van de vleugels en de manier van flapperen geoptimaliseerd.

Nu de bijtjes en straks de bloemetjes? Misschien wordt er dan toch ooit leven gevonden.

Bronnen: NASA, New Atlas, IFLScience

Beeld: NASA

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws