Via een webcam is de bouw van de nieuwe NASA-Marsrover Curiosity te volgen.
Terwijl de huidige generatie Marsrovers nog op de rode planeet rondhangt (Spirit zit nog steeds vast, Opportunity rijdt met een vaartje van 180 meter per uur naar de Endeavourkrater), wordt er al hard gewerkt aan de opvolger. Dat gebeurt bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory en dankzij een webcam kun je elke stap volgen.
De naam is Curiosity (nieuwsgierigheid). Hij is twee keer zo lang en met 900 kilogram vijf keer zo zwaar als de huidige Marsrovers. Daarmee krijgt hij het formaat van een kleine middenklasser.
Curiosity kan ook wat meer dan zijn voorgangers. Zo krijgt hij een laser (ChemCam) waarmee hij dunne laagjes van een rots kan halen. En dat van 9 meter afstand.
Hij is verder uitgerust met een Alpha Particle X-Ray Spectrometer die de chemische componenten in stof, rotsen en allerlei bodemmonsters bepaalt. Een sniffer gaat onderzoeken hoe de samenstelling van de lucht is, andere instrumenten analyseren het weer op Mars en de kosmische straling waarmee de planeet continu wordt gebombardeerd. En uiteraard is er een lange, uitschuifbare mast met daarop een high-res-camera, zodat we straks weer van fraaie beelden kunnen genieten.
Als alles volgens plan verloopt, gaat Curiosity eind 2011 naar boven en landt hij in augustus 2012 op Mars. De beste tijd om de technici van JPL aan het werk te zien is vanaf een uurtje of vijf ’s middags, Nederlandse tijd.
Een filmpje van de eerste testrit:
Bronnen: Wired