‘Matig bewijs voor medisch nut van wiet’

Naomi Vreeburg

25 juni 2015 16:00

In Nederland zijn er zo’n 5000 geregistreerde gebruikers van medicinale cannabis. Maar bewijs dat het werkt, lijkt te ontbreken.

Al meer dan tien jaar ligt wiet in de Nederlandse apotheken. En in Amerika groeit het geloof in het medisch nut van cannabis steeds meer; 23 staten staan het gebruik van de drug al toe bij ziektes als Alzheimer, epilepsie en Parkinson. Maar uit onderzoek blijkt dat wetenschappelijk bewijs voor de positieve werking behoorlijk tegenvalt.

Veel bijwerkingen

Wetenschappers, waaronder de Nederlandse Jos Kleijnen, spitten 79 bestaande studies door waar in totaal 6462 mensen aan meededen. Het ging hier om gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep, experimenten waarbij de ene helft van de proefpersonen een placebo krijgt en de andere helft het echte middel.

Hieruit bleek dat er matig bewijs was dat medicinale cannabis daadwerkelijk helpt tegen ziektes zoals Multipele Sclerose, waarbij het chronische pijn en spasmen zou moeten tegengaan. De kwaliteit van de onderzoeken naar de werking van de drug tegen slaapstoornissen, Tourette en psychoses noemden de wetenschappers laag. Verder kwamen ze niet één gerandomiseerd onderzoek tegen wat wiet voor mensen met depressies kan betekenen.

Nutteloos?

Volgens de onderzoekers betekent dit overigens niet dat cannabis per definitie nutteloos is in de geneeskunde. Zij raden aan om onderzoek te blijven doen naar de werking ervan op bepaalde ziektes, maar de kwaliteit van deze studies moet dan wel omhoog.

Lees hier over vijf bijzondere toepassingen van cannabis.

Bronnen: JAMA, The Guardian, Volkskrant


Meer Nieuws