Mazelen verzwakt je immuunsysteem langer dan gedacht, waardoor risico op andere, soms dodelijke infecties toeneemt.
Rode ogen, witte stipjes in je mond, vlekken over je hele lichaam; dit zijn de symptomen van de mazelen – een besmettelijk virus waar enorm veel kinderen aan overleden voordat het vaccin werd geïntroduceerd. En alsof dit nog niet erg genoeg is, zijn koters na het overleven van de mazelen veel vatbaarder voor andere dodelijke infecties. Uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in Science blijkt dat dit effect veel langer aanhoudt dan gedacht.
Toen kinderen massaal werden ingeënt tegen mazelen, nam niet alleen het aantal koters dat stierf aan dit virus af, maar ook aan infectieziektes in het algemeen. Uit onderzoeken bleek dat dit komt doordat de mazelen witte bloedcellen vernietigen die zorgen dat je lichaam vorige infecties onthoudt en je zo immuun maken voor deze ziektes. De kans om te sterven aan deze infecties ligt dus een stuk hoger nadat je bent besmet met mazelen.
Twee tot drie jaar
Eerdere studies wezen uit dat dit verhoogde risico enkele weken tot maanden zou duren, maar volgens Michael Mina en zijn collega’s kan het effect zelfs twee tot drie jaar lang aanhouden. Zij gebruikten een statistisch model om kindersterfte in Engeland, Wales, de Verenigde Staten en Denemarken in de jaren voor en na de introductie van het vaccins tegen de mazelen in kaart te brengen.
De onderzoekers ontdekten dat het aantal sterfgevallen veroorzaakt door infectieziektes zoals longontsteking en hersenvliesontsteking toe- en afnam afhankelijk van het aantal kinderen dat was besmet door de mazelen. Een correlatie die gemiddeld 27 maanden werd gezien.
Vaccinaties
Begin dit jaar deed zich in het Amerikaanse Disneyland een mazelenuitbraak voor. Sindsdien wordt het mensen afgeraden om het pretpark alleen te bezoeken als je bent ingeënt tegen het virus. Steeds meer mensen besluiten zich niet in te enten tegen onder andere de mazelen. De ziekte wordt vaak afgedaan als ongevaarlijk. Dit nieuwe onderzoek impliceert iets anders.
Meer over vaccinaties, waarom sommige mensen er bang voor zijn en of die redenen gegrond zijn, lees je in KIJK 6/2015.
Bronnen: Science, New Scientist, Livescience