Medicijnman gevaarlijk voor apensoorten

KIJK-redactie

05 april 2010 10:00

De traditionele medicatie van inheemse stammen vormt een grote bedreiging voor verschillende apensoorten over de hele wereld. Volgens onderzoek kunnen de rituelen en medicijnen van deze stammen er voor zorgen dat sommige soorten uitsterven.

Het onderzoek, gepubliceerd in Mammal Review, bestudeerde 390 apensoorten. Meer dan een kwart van deze soorten (101) wordt regelmatig gedood voor medicinale doelen of magische dan wel religieuze rituelen. Van deze soorten staan er 57 te boek als (zeer) bedreigd of kwetsbaar.

Het gaat om allerlei soorten over de hele wereld, van makaken in Japan tot grote gorilla’s in Afrika tot kleine lori’s in Vietnam. In veel inheemse gemeenschappen worden sommige delen van apen gezien als magisch of helend. In Bolivia gebruikt men lichaamsdelen van een slingeraap bijvoorbeeld tegen slangen- en spinnenbeten, koorts, verkoudheid, schouderpijn, berglepra en slaapproblemen. In Sierra Leone krijgen kinderen soms een bot van een chimpansee omgehangen omdat het hen sterker zou maken.

De onderzoekers benadrukken dat zaken als houtkap en commerciële jacht vaak de schuld krijgen van teruglopende apenpopulaties, maar dat tradities en medicijnen van inheemse stammen sommige soorten ook richting uitsterving helpen. Dit ondanks de CITES-wetgeving die de bedreigde apen zou moeten beschermen.

Bronnen: BBC News

Bronnen: Peter Szustka