Meer scheidingen, maar betere huwelijken

KIJK-redactie

15 februari 2014 16:00

Hoewel er tegenwoordig steeds meer echtscheidingen zijn, zijn de beste huwelijken van vandaag beter dan die van de voorgaande eeuwen, zo stelt een Amerikaanse hoogleraar.

Veel wetenschappers menen dat er zoveel huwelijken eindigen in een scheiding (in Nederland een op de drie) omdat deze generatie er te veel van verwacht. De Amerikaanse hoogleraar psychologie Eli Finkel (Northwestern University), hoofdauteur van een onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd, denkt echter niet dat het een kwestie is van meer of minder verwachten. Volgens hem zoeken mensen tegenwoordig hele andere dingen in een relatie of huwelijk dan de vorige generaties.

Andere omstandigheden

Finkel deed onderzoek naar 120 koppels die twee jaar lang om de vier maanden verslag moesten doen over hun huwelijk en hoe ze keken naar hun partner. Finkel stelt op basis daarvan dat de huwelijken van de vorige eeuw zich in hele andere economische en culturele omstandigheden bevonden. Daardoor zochten vrouwen een man die brood op de plank bracht. Mannen zochten op hun beurt een zorgzame vrouw die het huishouden deed en het eten serveerde. Volgens Finkel is het niet zo dat deze generatie geen liefde zocht in een huwelijk, maar volgens hem was liefde niet het belangrijkste.

Tegenwoordig kunnen zowel mannen als vrouwen een zelfstandig bestaan leiden. Ze hebben elkaar daar niet voor nodig; bovendien wordt een alleenstaande man of vrouw in de maatschappij veel beter geaccepteerd dan vroeger. Daardoor zoeken de mannen en vrouwen van tegenwoordig hele andere dingen in een relatie of huwelijk. Liefde staat nu centraal. Daarbij zoeken mensen een partner die helpt bij hun persoonlijke groei.

Volgens Finkel is dat de reden dat er tegenwoordig veel meer huwelijken stranden dan vroeger. “Máár,” zegt Finkel, “een huwelijk dat tegenwoordig wel slaagt en goed is, is beter dan een goed huwelijk van de vorige generaties.”

Bron: Northwestern University via EurekAlert!

Beeld: Jason Hutchens/CC BY 2.0