Menselijke spieren evolueerden heel snel

KIJK-redactie

28 mei 2014 11:00

Menselijke spieren evolueerden veel sneller dan die van apen, zo blijkt uit Chinees-Duits onderzoek.

Hoezeer mensen ook genetisch op apen lijken, het brein van de mens is uniek. Geen enkel ander organisme is in staat om de wereld naar zijn hand te zetten en over de maan te lopen. Maar niet alleen onze hersenevolutie maakt ons bijzonder. Nieuw onderzoek toont aan dat ook de evolutie van onze spieren uniek is.

Chinese en Duitse wetenschappers concludeerden dit op basis van metabolieten: kleine moleculen zoals suiker, vitamine en aminozuren die de sleutelelementen zijn van onze lichamelijke functies. De onderzoekers ontdekten dat de concentraties van deze metabolieten heel snel zijn geëvolueerd in het brein en in de spieren. De metabolieten in de hersenen van de mens evolueerden vier keer sneller dan in het brein van een chimpansee. Maar de metabolietevolutie in de spieren was nog rapper: tien keer zo snel als bij een chimpansee.

Ongezonde leefstijl

Allereerst dachten de wetenschappers dat onze spieren zo’n snelle evolutie hebben ondergaan doordat we een andere leefstijl hebben aangenomen: van actief jagen naar chips eten op de bank. Om dit te onderzoeken, werden makaken een paar weken in een huiskamer gezet en gevoerd met ongezond eten. (Wat een straf.) Dit bleek echter niet veel effect te hebben op de metabolieten in de spieren.

Vervolgens bedachten de onderzoekers een andere theorie voor de snelle spierevolutie. Doordat mensen zoveel energie nodig hebben voor hun geniale brein, kan deze energie niet in spieren worden gestopt. We zijn daarom waarschijnlijk minder sterk geworden. De metabolietevolutie in het brein zou dus gepaard zijn gegaan met die van de spieren.

Wedstrijdje gewichtheffen

Maar zijn we wel zoveel zwakker dan onze apenvrienden? Dit is gek genoeg nog nooit getest. Daarom organiseerden de wetenschappers een wedstrijdje gewichtheffen. En ja hoor, de primaten wonnen. Chimpansees en makaken waren in staat twee keer zoveel gewicht te tillen als universitaire studentes en atleten.

Bronnen: PLOS Biology, PLOS via EurekAlert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Kym Parry