Miljoenen werktuigen achtergelaten in Sahara

KIJK-redactie

16 maart 2015 09:00

Onze voorouders hebben in Afrika miljoenen stenen werktuigen achtergelaten, ontdekten wetenschappers. 

Op de Messak Settafet, een gesteente in het Libische gedeelte van de Sahara, zijn een groot aantal stenen werktuigen gevonden. Waarschijnlijk zijn ze in de steentijd door mensen weggegooid en slingeren ze er nu nog rond. Onderzoekers schatten dat er in iedere vierkante kilometer van het Afrikaanse continent 0,5 tot 5 miljoen stenen artefacten zijn te vinden.

75 miljoen artefacten

De Messak Settafet is een gigantische rotsformatie van wel 350 kilometer lang en zo’n 60 kilometer breed. In totaal berekenden wetenschappers dat er zo’n 75 miljoen artefacten per vierkante kilometer in het woestijnlandschap liggen die mensen er in de afgelopen honderdduizenden jaren hebben achtergelaten.

In het onderzoek werden willekeurige stukjes land afgestruind op zoek naar stenen. Alle stenen werden vervolgens onderzocht op tekenen van menselijke bewerking, bijvoorbeeld een zogenaamde bulb of applied force. Dit is een vorm die ontstaat wanneer een stukje steen van een ander stukje wordt afgeslagen.

42-48 miljoen piramides

Gemiddeld werden in de stukken land 75 stenen werktuigen per vierkante meter gevonden. Door hun data te combineren met data uit eerder onderzoek konden de wetenschappers bovendien schatten dat er sinds een miljoen jaar geleden in Afrika 0,5 tot 5 miljoen stenen artefacten per kilometer zijn achter gelaten. Samen beslaan die het volume van 42 tot 48 miljoen piramides van Cheops.

Volgens de wetenschappers maakt het ‘tapijt van werktuigen’ duidelijk hoe belangrijk deze werktuigen waren. Niet alleen de stenen werktuigen waren van belang, maar ook de gaten die daardoor achterbleven in de rotsen. Hierin konden later plassen water blijven staan die wild aantrokken. In de gaten zijn dan ook veel restanten van valstrikken gevonden, die waarschijnlijk werden gebruikt om deze dieren te vangen.

Bronnen: PLOS ONE, University of Cambridge via EurekAlert!

Beeld: Foley/Mirazón Lahr