Misdaad loont, maar niet heel veel

KIJK-redactie

12 juni 2012 16:00

Wanted

Engelse economen hebben aangetoond dat de opbrengst van een bankoverval geen zorgeloos leven op een tropisch eiland kan financieren. 

Als we Hollywoodfilms mogen geloven, is een bank beroven een erg lucratieve zaak. Maar onderzoekers van de Universiteiten van Sussex en Surrey in Engeland hebben met statistiek en economische modellen aangetoond dat de werkelijke opbrengst van een bankoverval nog geen 16.000 euro is. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar is net zoveel als de opbrengst van een halfjaar eerlijk werk op basis van een gemiddeld jaarinkomen in Groot-Brittannië.

De onderzoekers maakten een kosten-batenanalyse op basis van enkele factoren, zoals de gestolen geldsom, het aantal geslaagde overvallen en de hoeveelheid overvallers. Hier rolde het genoemde bedrag van 16.000 euro uit. Vaker per jaar een bank beroven heeft ook geen zin, want volgens de berekeningen van de Engelse wetenschappers is de kans groot dat de bankovervaller al na vier berovingen in de gevangenis zit. Elke keer dat de crimineel een bank overvalt, wordt de kans dat hij op vrije voeten blijft namelijk met 20 procent verkleind. Dus na vier berovingen is de kans dat hij in de gevangenis belandt al bijna 60 procent.

Zwaaien met een wapen

De kans op succes en de hoeveelheid gestolen geld van een overval hangt af van een aantal factoren. Een daarvan is de hoeveelheid overvallers. Een groot deel van de bankovervallen, zo’n 60 procent, wordt door slechts een persoon uitgevoerd. Iedere extra overvaller vergroot de buit met 11.000 euro. De onderzoekers denken dat een groter team zorgt voor betere planning en meer controle, waardoor er meer geld binnen kan worden gehaald. Daar betalen de bankrovers dan wel een prijs voor: uiteindelijk neemt de geldsom per crimineel af.

Een andere belangrijke factor is de dreiging met een vuurwapen. Wanneer de overvaller een pistool rondzwaait, wordt de verwachte winst 13.000 euro meer per overval. Maar in slechts een derde van de bankovervallen in Groot-Brittannië werden vuurwapens gebruikt. Volgens de wetenschappers komt dit doordat de straffen op een gewapende overval vele malen groter zijn. De criminelen lijken de kans op een mislukte gewapende overval (oftewel gevangenisstraf) af te wegen tegen de extra winst die er te behalen valt door met een wapen te zwaaien.

Verlies te overzien

Een factor die het buitgemaakte geldbedrag negatief beïnvloedt, is de beveiliging van de bank. Metalen beveiligingsschermen verlagen het bedrag zelfs zodanig dat een gemiddelde bankoverval helemaal geen geld opbrengt. Maar het installeren van deze schermen is zo duur dat slechts 12 procent van de banken ze heeft. Volgens het onderzoek zouden de banken liever investeren in het bijstaan van hun personeel dan het afweren van criminelen, want de kans dat een bank wordt overvallen is erg klein en het financiële verlies is te overzien.

Bronnen: Significance, Wiley-Blackwell via EurekAlert!