MIT-chip maakt elke foto perfect

André Kesseler

20 februari 2013 16:00

Smartphones kunnen veel, maar professionele foto’s maken hoort daar niet bij. Een nieuwe chip kan daar verandering in brengen.

Er is veel beeldbewerkingssoftware voorhanden die de kwaliteit van foto’s kan verbeteren. “Maar,” zegt Rahul Rithe van het MIT Microsystems Technology Laboratory, “om een foto goed te krijgen, heb je vaak specialistische kennis nodig – en dan nog kost het soms vrij veel tijd.” Daarom bedacht Rithe een chip die de taak kan overnemen. Die verbruikt bovendien weinig stroom en is toch zo snel dat hij de foto vrijwel in real time kan bewerken, zodat er meteen een perfecte foto wordt opgeslagen.

De chip kan bijvoorbeeld een overbelichte foto herstellen tot een afbeelding die de werkelijkheid zo dicht mogelijk benadert. Dat doet hij door automatisch drie afzonderlijke low dynamic range-foto’s te maken: eentje met een normale belichting, een overbelichte opname die de details in de donkere delen vastlegt en een onderbelichte die de details in de lichte delen ‘pakt’. Vervolgens legt hij die drie over elkaar en combineert ze in een paar honderd milliseconden tot één optimaal belichte foto.

Dat trucje kan ook handig zijn voor situaties waarin moet worden geflitst. In dat geval worden er twee plaatjes geschoten, één met en één zonder flits, waarna de chip ze combineert tot een foto die goed is belicht en toch de natuurlijke sfeer weergeeft. En daarmee zou je met de beperkte camera in een smartphone of tablet toch fraaie foto’s kunnen maken.

De chip is volgens de wetenschapper zo snel, dat hij zelfs in real time videobeelden zou kunnen bewerken. Wanneer de nieuwe chips op de markt komen, is nog niet bekend.

Bron: MIT

Beeld: MIT