Afgelopen week lanceerde MIT een zachte robotvis. Deze kunstmatige vis kan bijna net zo snel draaien als een echte vis en bovendien autonoom handelen.
De robotvis van MIT kan zo’n twintig tot dertig manoeuvres uitvoeren voor het kunstmatige beestje toe is aan nieuwe brandstof. Niet heel veel, maar het robotje is dan ook nog niet ontworpen voor de lange duur. Zijn doel is om te laten zien hoe een autonome robot reageert op bepaalde situaties.
Een spannend onderzoeksveld. Want hoewel de prestaties van een robot toenemen als hij zelf kan ‘bedenken’ hoe hij reageert, raak je ook een beetje controle over de robot kwijt. De robotvis is overigens niet de eerste autonome bot; de Roomba – het stofzuigertje – ging hem bijvoorbeeld al voor.
Het ontwikkelen van ‘zachte’ robots behoort tot de speerpunten van MIT. Daarvoor heeft het technologie-instituut drie redenen. Allereerst gaan robots steeds meer in de buurt komen van mensen. Om blauwe plekken bij zijn menselijke baasje bij een aanvaring te voorkomen, is het wel zo handig als het ding niet al te hard is. Bovendien herstelt een zachte robot sneller na een aanvaring, waardoor hij sneller zijn tochtje of vlucht kan hervatten. Daarnaast zijn harde robots erg kwetsbaar; er kan makkelijk iets breken. Dat zachte robots daar minder last van hebben, laat deze robotworm uit 2012 zien:
Bron en beeld: MIT