MIT-radar kijkt door muren heen

André Kesseler

22 oktober 2011 13:00

Een team van het Amerikaanse MIT heeft een manier gevonden om met radargolven in bijvoorbeeld een betonnen bunker te kunnen kijken.

Dat radar erg geschikt is om er bijvoorbeeld vliegtuigen mee op te sporen, weten we al een tijdje. Radiogolven worden door het toestel weerkaatst en dat signaal kan vervolgens weer worden opgepikt en op een scherm worden weergegeven.

Maar als de radiogolven richting een muur worden gestuurd, wordt 99 procent erdoor weerkaatst. Die ene procent van het signaal dat er wel doorheen komt, wordt door objecten aan de andere kant weerkaatst en stuit opnieuw op de muur, waardoor nog eens 99 procent van dat al sterk afgezwakte signaal verloren gaat.

Het signaal dat uiteindelijk terugkomt, heeft nog maar een sterkte van 0,0025 procent van het verzonden signaal. En toch is dat genoeg om zichtbaar te kunnen maken wat er aan de andere kant gebeurt.

Om dat voor elkaar te krijgen wordt het terugkerende signaal versterkt en haalt een speciaal analoog filter de muur er als het ware uit. Onderzoeksleider Gregory Charvat legt uit: “Als de muur op een afstand van 20 voet (6 meter) staat, dan komt het signaal bijvoorbeeld terug als een 20 kilohertz sinusgolf en wat erachter zit als een 30 kilohertz golf. Als je die 20 kilohertz sinusgolf eruit filtert, haal je de muur weg.”

Vervolgens vergelijkt een stevige pc elk nieuw beeld met het vorige, zodat stilstaand meubilair wordt genegeerd en bewegingen achter de muur zichtbaar kunnen worden gemaakt. De computer zet de informatie vervolgens om in een bovenaanzicht waarin in real time wordt weergegeven waar de personen zich in de ruimte precies bevinden.

Het hele systeem is met dertien zenders, acht ontvangers en een computer redelijk handzaam en kan vrij gemakkelijk op een karretje of in een voertuig worden meegenomen. Volgens Charvat is het voornamelijk bedoeld en heel geschikt voor militairen die in bebouwd gebied opereren. Maar het lijkt ons ook heel bruikbaar voor gijzelingen en politie-invallen.

Bron: MIT

Beeld: MIT

Meest gelezen

Bestel nu!