Model ei van uitgestorven olifantsvogel blijkt echt te zijn

Karlijn Klei

26 april 2018 15:59

Model ei van olifantsvogel blijkt echt te zijn

Model ei van olifantsvogel blijkt echt te zijn

Groter dan de meeste dinosauruseieren, is het ei van de uitgestorven olifantsvogel Aepyornis maximus. Je zou er maar een in je museum hebben liggen.

Een mengeling van vreugde en schaamte moet er op de gezichten van de werknemers van het Buffalo Museum of Science in de Verenigde Staten te zien zijn geweest. Na al jarenlang deel te zijn van hun collectie, bleek een verkeerd gelabeld model van een olifantsvogelei nu toch ‘the real deal’.

Bijzonder

Skelet van een Aepyornis maximus met haar ei.

Skelet van een Aepyornis maximus met haar ei. Bron: Wikipedia cc

Tijdens het catalogiseren van de collectie, vond een van de curatoren het ei toch wel heel echt lijken. Tot grote vreugde bevestigde een röntgenfoto de vermoedens. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg was, onthulde de foto ook de aanwezigheid van een deels gevormd vogeltje, dat in het blijkbaar bevruchtte ei huisde.

Het gigantische ei weegt bijna 1,5 kilogram, is zo’n 30 centimeter hoog en heeft een omtrek van ongeveer 70 centimeter. Het ei is een van de slechts 40 publieke olifantseieren ter wereld en zal vanaf 1 mei in het museum worden tentoongesteld.

Giganten

Olifantsvogels, waaronder de Aepyornis maximus, waren tot zo’n 800 jaar geleden te vinden in de bossen van Madagaskar. De maximus, een van de grootste onder de toch al grote olifantsvogels, kon een ongelofelijke 3 meter lang en naar schatting zo’n 350 tot 500 kilogram worden. Ze konden dan ook, net als hun nauwst, nog levende verwant de kiwi, niet vliegen.

Mogelijk heeft de massale menselijke consumptie van olifantseieren – één ei is vergelijkbaar met het volume van 150 kippeneieren – bijgedragen aan het verdwijnen van de gigantische vogels.

Bronnen: Popular mechanics, IFLscience, Buffalo Museum of Science Beeld: Buffalo Museum of Science, Wikipedia commons

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens