Een Nederlandse computersimulatie werpt nieuw licht op de wereldberoemde ontsnapping uit Alcatraz.
De drie gevangen die in 1962 met een zelf gebouwd vlot ontsnapten uit het zwaarbewaakte Alcatraz in de Baai van San Francisco, zouden prima het vasteland hebben kunnen bereiken. Dit is de uitkomst van een computersimulatie ontwikkeld door onderzoekers van de TU Delft.
Gevaarlijke overtocht
In de computersimulatie worden er elk half uur vijftig denkbeeldige ontsnappingsvlotten vanaf Alcatraz de baai ingestuurd. Met informatie over het getij kunnen de onderzoekers vrij nauwkeurig nagaan waar zo’n vlot heen zou kunnen drijven. Ook zijn er verschillende scenario’s bedacht voor de gevaarlijke overtocht. Zo hebben de onderzoekers bijvoorbeeld bekeken wat het verschil zou zijn tussen wel of niet peddelen.
Onder ideale omstandigheden zouden de boeven rond middernacht hun geïmproviseerde vlot, gemaakt van regenjassen, te water hebben gelaten. Als ze daarna noordwaarts hadden gepeddeld, zouden ze met de stroom mee naar de Golden Gate Bridge zijn gevaren. De simulatie geeft aan dat precies hier het tij omkeerde, wat ze de tijd gaf om veilig aan wal te komen.
Gouden tip
De beroemde ontsnapping – verfilmd in 1979 met Clint Eastwood in de hoofdrol – was echter niet de aanleiding voor het maken van de simulatie. Ze deden in eerste instantie onderzoek naar het gevaar van overstromingen in de Baai van San Francisco. Maar toen Rolf Hut van de TU Delft de simulatie zag, moest hij gelijk denken aan het ontsnappingsverhaal. “Het enige wat we nog moesten opzoeken, was het getij van die nacht. En dat was snel gevonden”, aldus Hut.
Waar het zeventien jaar durende onderzoek van de Amerikaanse overheid destijds niets opleverde, presenteren de Delftse onderzoekers vandaag tijdens de AGU-conferentie in San Francisco de meest voor de hand liggende ontsnappingsroutes. Wie weet leidt dat resultaat wel tot de gouden tip, want de FBI is nog steeds op zoek naar het criminele trio.
Meer weten over Alcatraz en de ontsnapping? Lees het artikel ‘Gevangenis voor gevorderden’ in KIJK 4/2013.
Bronnen: BBC News, LiveScience, TU Delft