Mount Saint Helens blijkt extra bijzonder te zijn

KIJK-redactie

03 november 2016 11:00

Mount Saint Helens

De meeste vulkanen hebben een grote kamer met magma diep onder zich, maar met Mount Saint Helens is iets speciaals aan de hand.

Het Cascadegebergte in Amerika staat bekend om een lange keten van vulkanen, maar één daarvan valt buiten de boot: Mount Saint Helens. Deze vuurspuwende berg ligt zo’n vijftig kilometer afgezonderd van de rest, op een locatie die onlogisch en ongunstig zou zijn. Toch is ze één van de actiefste vulkanen in de staat Washington. En dat is bijzonder aangezien Mount Saint Helens van binnen veel te koud blijkt te zijn.

Koud

Omdat de locatie van Mount Saint Helens veel vragen oproept bij wetenschappers, besloot een groep vulkanologen van de University of New Mexico hier onderzoek naar te doen. Ze verzamelden seismische data die ze verkregen door 23 mini-explosies rond de vulkaan te veroorzaken. Dit deden ze in twee afzonderlijke periodes. Uit de data kwam een verrassend detail naar boven.

Het hart van Mount Saint Helens blijkt geen grote kamer gevuld met magma te zijn, maar een lege ruimte van gekoeld serpentijn (samengeklonterd gesteente). Dat is opmerkelijk omdat de vulkaan wel met regelmaat as en rook uitspuugt. En daar zou heet magma voor nodig zijn. Maar vooralsnog is onbekend hoe ze aan haar magma komt.

Aardbevingen

Het vermoeden is dat Mount Saint Helens magma krijgt toegeduwd van een groter reservaat dat zich onder de andere vulkanen bevindt. Rond de keten vinden namelijk regelmatig diepe aardbevingen plaats. Die worden mogelijk veroorzaakt door het verwarmen en afkoelen van gesteente. Het is echter nog onbekend waarom de magma ruim 50 kilometer aflegt om er vervolgens bij Mount Saint Helens weer uit te komen.

Bronnen: Nature Communications, Science Alert, Science News


Meer Nieuws