Tesla komt met een idee op de proppen: dakpannen met geïntegreerde zonnecellen moeten zonne-energie nog aantrekkelijker maken.
Oprichter van SpaceX, Paypall en Tesla, Elon Musk, vindt ze maar lelijk: die veelal blauwe zonnepanelen op daken. Maar hij ziet het nut er wel van in. En daarom komt de entrepreneur nu met daken waarin zonnecellen zijn geïntegreerd. Zo heeft Musk vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Los Angeles.
Voordat we verder typen over de dakpannen van Musk, eerst nog even dit: het idee is niet nieuw. Verschillende bedrijven zijn al aan de haal gegaan met dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. Maar de SpaceX-oprichter weet als geen ander (bestaande) ontwikkelingen populair te maken bij het grote publiek. En aangezien het hier om een nobel streven gaat, vinden we dat niet zo erg.
Dakpannen van kwarts
Voor de productie van de dakpannen wordt kwartsglas gebruikt. Een sterk materiaal dat naar schatting van Musk prima 50 jaar moet meegaan. Over het glas is een speciale coating aangebracht. Als je vanaf de grond naar het dak kijkt, lijkt het door deze coating op een traditioneel exemplaar. Als je echter van bovenaf op de pannen kijkt, zie je de zonnecellen zitten.
Niet alleen zonnecellen zijn geïntegreerd in de dakpannen. Speciale ontdooiers moeten ervoor gaan zorgen dat ruwe weeromstandigheden – zoals sneeuw en ijs – de zonnecellen niet te veel storen tijdens hun werk.
Musk besteed veel aandacht aan het uiterlijk van de dakpannen. Zo heeft Tesla vier verschillende stijlen laten zien tijdens de presentatie. (Zie de foto hierboven.) Deze stijlen zijn te bewonderen op de oude set van Desperate Housewives, waar vier huizen zijn uitgerust met de dakpannen.
3 in 1
Niet alleen presenteerde Tesla de zonnecellen, ook kwam het bedrijf met een nieuwe versie van de batterij Powerwall. Overigens niet heel spannend, aangezien de Powerwall 2.0 slechts een kleine verbetering is ten opzichte van zijn voorganger.
Maar Musk heeft niet voor niets gekozen om deze batterij samen met de dakpannen te presenteren. In zijn ideale wereld combineert hij namelijk al zijn uitvindingen: de mooie pannen kunnen de Powerwall opladen, zodat je huis van stroom wordt voorzien. Vervolgens plug je je elektrische auto in de grote batterij, zodat deze op zijn beurt kan opladen.
Musk wil niet alleen dat de dakpannen mooi zijn, maar ook nog eens betaalbaar, zo geeft hij aan. Maar gek genoeg doet hij vervolgens behoorlijk vaag over de prijs van de technologie. Het is dus nog even afwachten of de mooie zonnecellen te betalen zijn voor de ‘gewone burger’.