Muziek gecomponeerd op Darwiniaanse wijze

KIJK-redactie

20 juni 2012 16:00

Bladmuziek

Muziek blijkt zich te kunnen ontwikkelen door alleen de beste liedjes te laten overleven en daarop verder te bouwen. 

Moet je een songwriter zijn om je eigen Top-40-hit te maken? Onderzoekers van het Imperial College in London denken van niet. Door keer op keer de hoogst scorende melodietjes te mixen, kun je muziek laten evolueren. Op een Darwiniaanse manier hebben de onderzoekers al sinds 2009 geluiden ontwikkeld die steeds meer op herkenbare en ritmische muziek gingen lijken.

De Engelse wetenschappers genereerden een serie geluiden van twaalf tonen die slechts 8 seconden duurde. Die combineerde de computer willekeurig tot liedjes van ruim een minuut. De deelnemers aan het Darwin Tunes-project gaven hun voorkeur aan door punten op een schaal van 1 tot 5 toe te kennen aan nummers. Via het survival-of-the-fittest-principe (de beste nummers bleven over) werden weer nieuwe liedjes gemixt, die de luisteraars konden beoordelen, enzovoorts.

Ringtone?

Na 2513 generaties hebben de onderzoekers de evolutie geanalyseerd. Zij ontdekten dat de muziek die de luisteraars het mooist vonden, de meeste evolutie hadden ondergaan. Volgens de onderzoekers geeft dit nog lopende experiment inzicht op hoe een cultuur zich ontwikkelt, namelijk door de persoonlijke voorkeuren van zijn leden.

Of het echt Top-40-hits zullen worden, betwijfelen de auteurs, omdat elk liedje slechts 8 seconden duurt. Maar misschien zouden het wel leuke ringtones kunnen zijn.

Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences, New Scientist


Meer Nieuws