Naar wintergevoel? ‘Geef genen de schuld’

Naomi Vreeburg

15 mei 2015 13:00

Genen komen per seizoen anders tot uiting. En dit heeft gevolgen voor onze gezondheid, zo melden Britse onderzoekers.

Gelukkig hebben we hem (officieel) al bijna twee maanden achter ons liggen, want de winter is niet al te best voor onze gezondheid. Kuchen en niezen hoort erbij in deze koude dagen, maar ook hartaanvallen steken vaker de kop op. Maar waarom? Volgens onderzoekers van de University of Cambridge ligt het antwoord in onze genen. Sommige van deze bouwstenen blijken zich per seizoen anders te gedragen.

Actiever immuunsysteem

Het onderzoeksteam nam bloed en vetweefsel af bij 16.000 mensen van over de hele wereld. Hieruit bleek dat ongeveer 23 procent van het genoom (5163 van de 22.822 genen) anders tot uiting kwamen in verschillende seizoenen. 147 genen die ervoor zorgen dat het immuunsysteem flink aan het werk wordt gezet, komen meer tot expressie in de winter.

Vroeger was dit een gunstige aanpassing van het lichaam. Mensen gingen in de geschiedenis vaak dood aan infectieziektes en een immuunsysteem op volle toeren kon dit voorkomen. Maar nu we steeds betere medicijnen hebben om deze ziektes aan te pakken, is dit niet meer nodig en is het af en toe zelfs een last. De verhoogde activiteit van het immuunsysteem kan er namelijk voor zorgen dat andere aandoeningen, zoals een hartinfarct en geestelijke ziektes, in de winter verergeren.

Biologische klok

Hoe de genen precies worden gestimuleerd om het immuunsysteem actiever te maken is nog onbekend. De wetenschappers laten weten dat onze biologische klok er invloed op heeft. Erg druk hoeven we ons er nu nog niet over te maken, want de zomer staat bijna voor de deur!

Bronnen: Nature communications, New Scientist, Livescience


Meer Nieuws