Nano-spray maakt papier magnetisch

KIJK-redactie

24 april 2012 09:00

Waterafstotend papier

Italiaanse wetenschappers hebben nanotechnologie gebruikt om doodnormaal papier wat extra eigenschappen te geven.

Magnetisch papier, waterafstotend papier en fluorescerend papier zijn niets nieuws onder de zon – zelfs antibacterieel papier bestaat al een tijdje. Maar vaak is het omslachtig om te maken: ‘magnetisch’ papier bevat bijvoorbeeld een dun laagje metaal dat tussen twee vellen papier is geplakt. Dat primitieve gedoe is over, als het aan Italiaanse wetenschappers ligt. Met nanotechnologie ontwikkelden zij verschillende soorten sprays die papier extra eigenschappen kunnen geven.

‘Bovennatuurlijk’ omhulsel

De Italianen gebruiken verschillende soorten nanodeeltjes die een chemische verbinding aangaan met de individuele moleculen van het papier. Deze nanodeeltjes vormen als het ware een soort omhulsel om die moleculen heen, waardoor het papier – afhankelijk van de gebruikte nanodeeltjes – ‘bovennatuurlijke’ eigenschappen krijgt.

Met een soort plantenspuit zijn de nanodeeltjes op (of eigenlijk in) het papier te spuiten. Nanodeeltjes van ijzeroxide zorgen voor magnetisch papier, nanodeeltjes van zilver maken het papier antibacterieel. Een combinatie is ook mogelijk, zeggen de Italianen, en de mate van – bijvoorbeeld – het magnetisme is aan te passen door gewoonweg meer of minder nanodeeltjes te gebruiken.

Fluorescerende boeken

Vooral omdat het spul ook aan te brengen is op al bestaand papier, zijn er tal van mogelijkheden denkbaar. Magnetische posters, watervaste eigendomspapieren, antibacteriële verpakking van voedsel, fluorescerende boeken die je in het donker kunt lezen, en ga zo maar door.

Het proces is volgens de Italianen simpel en rendabel, maar het zal ongetwijfeld nog wel even duren voor de spray in de winkels ligt.

Meer weten over nanotechnologie? In KIJK 6/2012 lees je alles over koolstof nanodeeltjes!

Bronnen: Journal of Materials Chemistry, Wired

Beeld: IIT