Nanovisjes sporen gif op

Naomi Vreeburg

27 augustus 2015 13:00

Ze zijn dunner dan een mensenhaar: deze robotvissen die uit de 3d-printer komen rollen en tegengif in je lichaam verspreiden.

Je krijgt er misschien de kriebels van: duizenden piepkleine mechanische visjes die in je lichaam een speurtocht houden. Wetenschappers van de Universiteit van Californië, San Diego vinden dit allesbehalve creepy en hebben een paar van deze nanobots uit de 3d-printer laten rollen. De zwemmers zouden in de toekomst gif kunnen opsporen en medicijnen verspreiden.

Mensenhaar

Maar wat maakt deze kleine visjes speciaal ten opzichte van andere nanobots? Het antwoord vind je in de manier waarop de zwemmers zijn gemaakt. Een nieuwe 3d-print-techniek – genaamd µCOP – kan er voor zorgen dat de productie veel sneller en preciezer gaat. In een paar seconden worden honderden microvissen geprint. Bovendien kunnen ze in complexere vormen worden gegoten, zodat ze meer taken uit kunnen voeren, aldus de onderzoekers in het journal Advanced Materials.

De microvissen zijn 0,12 millimeter lang en 0,03 millimeter dik, even ter vergelijking: een mensenhaar is 0,05 millimeter dik. Hun staart bestaat uit platina-nanodeeltjes. Deze deeltjes ondergaan een chemische reactie wanneer de visjes in een oplossing met waterstofperoxide worden geplaatst. De staarten gaan hierdoor heen en weer en de nanodiertjes bewegen naar voren. Ook hebben de vissen ijzeroxide-nanodeeltjes in hun kop, waardoor ze met magneetjes kunnen worden bestuurd.

Wanneer ze in een omgeving komen waar gif is, kleuren ze rood. Vervolgens kunnen ze gif-neutraliserende nanodeeltjes afgeven. De vissen beginnen te gloeien wanneer deze stoffen aan de gifmoleculen binden.

Vogels

Er moet nog wel aan de nanobots worden gesleuteld om ze in te kunnen zetten als kleine verpleegsters in ons lichaam, maar de nieuwe 3d-techniek is effectief gebleken. Oh, en de wetenschappers kunnen niet alleen nanovissen uit de printer laten rollen. Ook 3d-geprinte minivogels zijn in staat je lichaam te doorzoeken.

Bronnen: Advanced Materials, University of California – San Diego via EurekAlert!