De Marsrover ter grootte van een golfbuggy heeft 15 jaar lang gegevens naar de aarde gestuurd, maar volgens de NASA is de missie nu voltooid.
Het is klaar, finito, complète, de missie van Marsrover Opportunity. In juni schreven we op onze site dat een van de heftigste stofstormen ooit op Mars ervoor zorgde dat ‘Oppy’ bijna geen zonlicht kreeg om zijn zonnepanelen van stroom te voorzien. Sindsdien heeft de NASA meer dan duizend commando’s gestuurd om contact te kunnen leggen. Maar de situatie verbeterde helaas niet; de laatste keer dat de NASA contact had met de rover was op 10 juni. Op 13 februari heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie daarom besloten om de stekker uit het project trekken.
Lees ook: Houston, Opportunity has a problem
Dapper doorgegaan
Op 25 januari 2004 landde de verkenner op de rode planeet in de zogenoemde Eaglekrater, drie weken nadat zijn tweelingbroer Spirit was geland. Het paar maakte samen deel uit van het Mars Exploration Rover-programma van de NASA.
In mei 2009 kwam Spirit vast te zitten in de zachte grond en in 2011 gaf hij de geest (pun intended). Oppy, daarentegen, ging dapper door met het onderzoeken van het Marsoppervlak en het terugzenden van gegevens naar de aarde.
In de afgelopen vijftien jaar die de verkenner op Mars heeft doorgebracht, heeft Opportunity meer dan 45 kilometer gemaakt. En dat terwijl hij was ontworpen om slechts één kilometer en negentig Martiaanse dagen te reizen (een dag op Mars duurt 24 uur en 37 minuten). In die vijftien jaar heeft het karretje meer dan 228.000 foto’s genomen.
Volhardend
Er heerste dan ook geen bedrukte stemming op de persconferentie in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Californië woensdag. Sterker nog, er werd feest gevierd. “Ik sta hier met een gevoel van diepe waardering en dankbaarheid om de Opportunity-missie als beëindigd te verklaren,” zei Thomas Zurbuchen, van NASA’s Science Mission Directorate.
Oppy eindigde zijn missie overigens in Perseverance Valley: de Vallei der Volharding. Als dat geen poëtisch einde is, dan weet ik het ook niet meer.
Bronnen: The Guardian, Tweakers
Beeld: NASA
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!