NASA is op zoek naar bomen, gegroeid uit zaadjes die met Apollo 14 naar de maan zijn geweest. Niemand weet waar ze terecht zijn gekomen.
Veertig jaar geleden, op 9 februari 1971, kwam de Apollo 14 terug van de maan. Astronaut Stuart Roosa nam op deze reis ongeveer vijfhonderd zaadjes mee van vijf verschillende bomen: de kunstmammoetboom, de pijnboom, de westerse plataan, de Douglasspar en de amberboom. Tegen alle verwachtingen in waren de ‘maanzaadjes’ prima in staat bomen voort te brengen en in 1975 waren er ruim vierhonderd zogenoemde ‘maanbomen’.
In de jaren die daarop volgden, werden heel veel maanbomen weggegeven of geplant bij feestelijke gebeurtenissen. “Honderden maanbomen werden uitgedeeld als zaailingen”, zegt Dave Williams, de man bij NASA die de zoektocht is begonnen, “maar er is niet systematisch bijgehouden waar ze terecht zijn gekomen.” Met andere woorden: de maanbomen zijn kwijt.
En dat is precies waar Williams iets tegen wil doen. Hij is een website begonnen waarop zoveel mogelijk informatie wordt verzameld. Aan de hand van nieuwsberichten en plakkaten worden de maanbomen opgespoord. Mensen die meer weten van een bepaalde maanboom, kunnen die informatie, liefst met foto, naar de website sturen. Momenteel staan er zo’n zeventig bomen op de lijst en Williams hoopt natuurlijk dat dit aantal blijft groeien.
De tweede generatie maanbomen wordt nog steeds geplant. Op 3 februari 2011 is er bijvoorbeeld een plataan neergezet in Mississippi, ter ere van Stuart Roosa.
Bronnen: NASA via EurekAlert!, NASA