Natuurlijke tandvulling dankzij Alzheimer-medicijn?

Marysa van den Berg

09 januari 2017 13:00

tandvulling

Gaatje in je kies? De vulling van de toekomst is een goedje met daarin een middel tegen de ziekte van Alzheimer, dat het natuurlijke tandherstel bevordert, zo claimen onderzoekers.

Als je te veel suiker eet, heb je kans op gaatjes in je tanden. Heb je eenmaal een gaatje, dan staat het binnenste van je tand (de pulpa) bloot en is er kans op infectie. En dus probeert je lichaam zo snel mogelijk een laagje tandbeen te produceren om de pulpa te beschermen. Bij grotere gaatjes kan je lichaam het niet meer bijbenen en beland je bij de tandarts, die het gaatje kunstmatig moet vullen (soms met amalgaam, zie foto boven dit bericht).

Maar kunstmatige vullingen zijn verre van ideaal. Soms dichten ze de pulpa toch niet goed af en raakt de boel alsnog geïnfecteerd. En dus besloten onderzoekers van het King’s College London een aanpak te onderzoeken waarbij het natuurlijk tandherstel wordt aangesproken.

Botstamcellen stimuleren

Het onderzoeksteam maakte een goedje dat de botstamcellen in de pulpa moet stimuleren tot extra aanmaak van tandbeen. Het spul bestaat uit onder andere Tideglusib, een potentieel nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer, en collageen ‘sponzen’. Toen het laagje werd aangebracht op tanden, brak het collageen in de loop der tijd af, en liet een mooi laagje nieuw tandbeen over.

De onderzoekers melden dat zowel Tideglusib als de sponzen al langer worden gebruikt, en dus zal het volgens hen niet lang moeten duren voor de natuurlijke tandvulling in de tandartspraktijken kan worden gebruikt.

“Klein indicatiegebied”

Marie-Charlotte Huysmans, hoogleraar cariologie en endodontologie aan de Radboud Universiteit, is niet erg onder de indruk van de uitvinding. “Er zijn al meer stamceltoepassingen bekend die goed werken, en het is mij onduidelijk wanneer deze methode kan worden toegepast. Het indicatiegebied zou dus weleens heel klein kunnen zijn.” Maar ze geeft ook aan dat alle beetjes helpen in de tandheelkunde.

Bron: Scientific Reports, Kings College London via EurekAlert!