Het eerste zonne-energie opwekkend stukje weg zal vandaag in Nederland worden geopend.
Vandaag zal Nederland een tikkie duurzamer worden. Minister Kamp zal officieel het eerste zonne-energie opwekkende fietspad voor geopend verklaren. De zogenoemde SolaRoad is gelegen langs de N203, tussen Krommenie en Wormerveer – onderdeel van de gemeente Zaanstad. Het stukje weg zal zo’n 100 meter lang zijn.
Het fietspad bestaat uit een rij betonnen delen van 2,5 bij 3,5 meter die werken als zonnepanelen. Ze bestaan uit siliciumkristallen zonnecellen die zijn bedekt met een laagje gehard glas. Het wegoppervlak is zo gemaakt dat regen het pad schoon kan houden, zodat zonlicht niet wordt tegengehouden door deeltjes vuil.
Het project dat een initiatief is van TNO is niet goedkoop; het heeft zo’n 3 miljoen euro gekost. Maar het zal zich later uit moeten betalen doordat de zonnecellen de weg moeten gaan voorzien van energie voor wegverlichting, verkeersinstallaties en huishoudens. De eerstkomende drie jaar zullen dan ook testen worden uitgevoerd om te zien hoeveel energie het fietspad oplevert. “We verwachten dat dit eerste stukje fietspad veel energie zal opwekken, genoeg om twee huizen een jaar lang te voorzien van elektriciteit”, vertelt lead-architect Stan Klerks.
Maar waarom juist dit stukje weg? “Het SolaRoad fietspad is eigenlijk een soort openlucht laboratorium, dus het is belangrijk dat we er makkelijk bij kunnen om metingen te kunnen doen”, legt Klerks uit. “Dat kan op dit fietspad, omdat het vrij ligt en veel ruimte er om heen heeft. Bovendien ligt het fietspad gunstig ten opzichte van de zon, wat natuurlijk handig is voor de opbrengst van de energie. Het is ook een pad waarover veel gefietst wordt, zodat we veel informatie kunnen verzamelen over het gebruik ervan.”
Bronnen: SolaRoad (pdf), The Guardian
Beeld: Lycaon.cl/CC BY-SA 3.0