Nederlanders ontwikkelen bijzondere kubus

KIJK-redactie

29 juli 2016 11:00

kubus

Natuurkundigen hebben van ‘revolutionair materiaal’ een kubus ontwikkeld, die onder druk een patroon vormt.

Op het eerste oog lijkt het om een normale kubus te gaan, maar dat is hij verre van. De bovenstaande kubus, ontwikkeld door Nederlandse natuurkundigen van de Universiteit Leiden, is gemaakt van metamateriaal. Als de kubus wordt samengedrukt, verschijnt er een patroon van kuilen en bulten.

Bovennatuurlijk

Metamateriaal wordt vaak omschreven als bovennatuurlijk, omdat het materiaal door de structuur tegendraadse eigenschappen heeft die niet in de natuur voorkomen. Op deze manier kan men bijvoorbeeld kussens maken die niet inzakken als je erop gaat zitten, maar juist verheffen.

Het door de onderzoekers gemaakte metamateriaal bestaat uit rubberen 3D-geprinte blokjes en deze kunnen op verschillende manieren vervormen. In de kubus kunnen onderzoekers een vooraf geprogrammeerd patroon verbergen dat de kubus toont onder druk. In dit geval is dat een vrolijke smiley, maar volgens de onderzoekers moet elk patroon mogelijk zijn. “Als je in de wetenschap wil bewijzen dat je elke vorm kunt maken die je maar wil, is een smiley een beetje de gouden standaard”, vertelt onderzoeker Coulais aan New Scientist.

 

Prothese

De slimme blokjes doen misschien aan als leuk speelgoed, maar de mogelijkheden zijn veelbelovend, schrijven de onderzoekers. Zo denken zij dat de toepassing nuttig kan zijn voor geavanceerde prothesen, draagbare technologie en schoenzolen.

Bronnen: Nature, New Scientist