Mayonaise, honing, ketchup, maar ook lijm, nagellak en verf glijden dankzij deze nieuwe gladmaker moeiteloos uit hun verpakking.
Eens in de zoveel tijd komt er een uitvinding voorbij waarvan je denkt: waarom ligt zoiets nog niet in de winkels? Het anti-kleeflaagje van het merk LiquiGlide is er zo een. Deze speciale coating maakt de binnenkant van verpakkingen zo glad dat zelf het laatste beetje van bijna elk plakkerige goedje eruit komt.
Als je denkt dat dit anti-kleeflaagje weer een of ander waterafstotend materiaal is, dan heb je het mis. LiquiGlide werkt – zoals de naam al doet vermoeden – juist dankzij een vloeistof dat in de textuur van een oppervlakte gaat zitten, bijvoorbeeld dat van een knijpfles. De kleverige inhoud van zo’n fles ligt bovenop die vloeistof en ondervindt op deze manier vrijwel geen wrijving en glijdt zo de fles uit (zie filmpje).
Het tweekoppige brein achter LiquiGlide bestaat uit professor werktuigbouwkunde Kripa K. Varanasi van MIT en zijn student J. David Smith, waarvan de laatste inmiddels de boel runt. Echter, het oorspronkelijke idee ontstond volgens de berichten door de vrouw van de professor. Zij klaagde steen aan been over de honingpot waaruit zij het laatste beetje honing maar niet kreeg. De professor beloofde zijn vrouw een oplossing voor haar probleem te bedenken.
20 procent extra
Maar naast de gemakken dat het anti-kleeflaagje met zich meebrengt, draagt het volgens de uitvinders ervan ook bij aan een duurzamere samenleving. Restjes in verpakkingen blijven er immers niet meer achter en dit scheelt uiteindelijk een heleboel extra grondstoffen. Zo haal je uit een door LiquiGlide behandelde tube crème al snel 20 procent meer dan uit een reguliere tube als je hem probeert leeg te knijpen.
De lijst van toepassingen lijkt eindeloos en daarmee timmert LiquiGlide hard aan de weg om zijn gladde coating aan de man te brengen. Bekijk hier de overvloed aan voorbeelden.
Bronnen: LiquiGlide, Popular Mechanics, IFLS
Beeld: Vimeo