Technologische bedenksels moeten je het leven makkelijker maken. Dat doet deze innovatie niet, maar briljant is de gekke fiets wel.
Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI heeft iedere Nederlander gemiddeld 1,3 fiets. Niet voor niets staat ons land bekend als het fietsland. Nieuwe fietsen worden dan ook snel omarmd. Zo zouden al bijna 2 miljoen kaaskoppen beschikken over een elektrisch ondersteunde fiets en ruim 14.000 mensen hebben een speed pedelec (die 45 km/uur kan). Maar of we Nederlanders snel op deze fiets voorbij zullen zien komen, betwijfel ik.
Lees ook:
- Wie kan dit fietslampje wel gebruiken?
- Wat doen we tegen overvolle fietsenrekken bij stations?
- Wat bepaalt de weerstand van fietsbanden?
Helyx Bike
Maak kennis met de Helyx Bike: de fiets die je niet alleen met je armen bestuurt, maar ook met je kont en dat staat garant voor een uitdagend tochtje. Toch is de fiets zelf niet heel ingewikkeld ontworpen.
De voorkant is in principe hetzelfde als elke andere doorsnee fiets, maar de achterkant maakt hem bijzonder. Die heeft namelijk ook wielophanging – geen voorvork, maar een achtervork dus. Het zadel zit vast aan de achterkant, waardoor je dat deel met je kont en heupen kunt besturen. En dat zorgt ervoor dat je, na wat oefenen, leuke trucjes kunt met de fiets:
De bedenker van de Helyx Bike, James Roberts, wil dat je met zijn creatie de tijd herbeleefd waarin je leerde fietsen. (Nou vraag ik me af hoeveel mensen terug zouden willen naar dat moment, ikzelf absoluut niet.) Toen ging het er ook stuntelig aan toe, maar tegelijkertijd ervoer je opwinding en spanning.
Gelukkig kun je nog steeds snel van A naar B komen met de fiets zonder dat het eruitziet alsof je net twintig bier achterover hebt geslagen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is het achterwiel vastmaken.
De fiets is nu te bestellen op Kickstarter voor circa 320 euro en zal ergens in april 2020 worden geleverd.
Bronnen: Kickstarter, New Atlas
Beeld: Helyx Bike
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!