‘Nieuw kristal neemt zuurstof efficiënt op’

Naomi Vreeburg

03 oktober 2014 13:00

Deense wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat zuurstof heel efficiënt kan opnemen en weer vrijlaten. Kunnen duikers binnenkort hun zuurstoftank thuislaten?

Onderzoekers van de Universiteit van Southern Denmark hebben een kristal ontwikkeld dat zuurstof uit lucht of water kan halen, kan opslaan en later weer kan vrijlaten. Niet zo heel bijzonder, kun je denken, want wij mensen zijn hier ook toe in staat. Maar dit nieuwe materiaal is toch beter in dit trucje. Een lepel van dit kristal is genoeg om al het zuurstof uit een kamer op te nemen.

Kobalt

Mensen hebben ijzer nodig om te kunnen ademen en zo heeft het kristal ook een metalen component nodig om zuurstof uit de omgeving op te nemen: kobalt. Dit geeft het materiaal precies de juiste moleculaire en elektronische structuur om zuurstof op te nemen en drie keer zoveel van dit element op te slaan als een zuurstoftank dat doet.

Het materiaal laat het zuurstof weer vrij als het langzaam wordt verhit of als het in vacuüm wordt gebracht. Dit trucje weet het kristal niet één of twee keer uit te voeren, maar heel vaak zonder zijn speciale kracht te verliezen.

Duikers helpen

De wetenschappers noemen allerlei toepassingen voor het kristal. Zo zou het materiaal op een dag longpatiënten kunnen helpen die nu nog met een zuurstoftank moeten lopen en zou het brandstofcellen kunnen voorzien van dit element. Maar ook duikers zou het kunnen helpen. Er zijn een paar korreltjes van het materiaal nodig voor één ademhaling. Het kristal kan zuurstof uit water halen en dit aan de duiker geven, zodat een grote zuurstoftank misschien binnenkort overbodig is?

Bronnen: Chemical Science (PDF), Science Daily, Popular Science


Meer Nieuws