Nieuw soort inkt voor slimme kleding

KIJK-redactie

26 juni 2015 16:00

Japanse onderzoekers hebben rekbare inkt ontwikkeld waardoor elektronische kleding een stap dichterbij komt.

Als het aan de Japanners ligt, dragen we binnenkort allemaal een onderbroek die je hartslag registreert. Professor Takao Someya en zijn team van de University of Tokyo hebben namelijk een inkt ontwikkeld dat supergeleidend, flink rekbaar en bovendien eenvoudig op textiel te printen is.

Om zo’n soort materiaal te maken zonder dat daar een groot aantal tussenstappen voor nodig is, bleek nog altijd lastig. Maar begeleid door Someya lukte het de Japanse onderzoekers om dit proces in één stap te laten gebeuren. Het geheim zit in de combinatie van zilvervlokken, een organisch oplosmiddel, rubber en oppervlakte-actieve stoffen. Deze ingrediënten zouden ervoor zorgen dat de inkt zelfs bij het uitrekken tot drie keer de oorspronkelijke lengte nog steeds prima geleidt.

Het eerste wat Someya met zijn nieuwe inkt liet maken, was geen onderbroek, maar een iets makkelijker te testen polsband. Hiervoor werden elektrodes in een rekbare stof geplaatst en met elkaar verbonden via de inkt, waardoor er een uiterst rekbaar systeem ontstond voor het bijhouden van bijvoorbeeld spiersamentrekkingen bij atleten. De polsband is volgens de berichten al in gebruik genomen, maar Someya blijft bescheiden. “De komst van dit materiaal betekent niet het einde van smartphones, smartwatches en smartglasses. Ik zie elektronische kleding meer als een toevoeging aan de huidige technologie.”

Bronnen: Nature Communications, University of Tokyo via EurekAlert!, Computerworld

Beeld: 2015 Someya Laboratory