Windmolenparken zijn niet alleen op land, maar ook op zee te vinden. Ze krijgen gezelschap, want er zijn plannen voor een zonnepanelen-eiland.
Het idee van drijvende zonnepanelen werd ontwikkeld door het Noorse certificeringsbureau Det Norske Veritas (DNV), dat de plannen vandaag tijdens de Singapore International Energy Week presenteert. Ze noemen het SUNdy, zeshoekige platforms van elk 4200 zonnepanelen die op zee kunnen worden verankerd. Eén platform is zo groot als een fors voetbalstadion en levert ongeveer 2 megawatt. Door 25 van die platformen te koppelen ontstaat er een drijvende zonne-farm die genoeg stroom kan opwekken voor 30.000 mensen.
“Het SUNdy-concept is mogelijk door het gebruik van dunnefilm-zonnecellen van 560 W die flexibel en lichter zijn dan de traditionele stijve glaspanelen. Daardoor kunnen ze meedeinen op het oppervlak van de oceaan,” zegt Sanjay Kuttan van het DNV Clean Technology Centre in Singapore. Doordat de platformen worden opgesplitst in geprefabriceerde delen, kunnen ze op grote schaal worden geproduceerd en op zee in elkaar worden gezet.
De lancering van het concept komt op een moment dat de markt voor zonnecellen een explosieve groei doormaakt. Volgens het rapport Renewables Global Status 2012 van het Renewable Energy Policy Network wordt er op dit moment wereldwijd 69 gigawatt met zonne-energie opgewekt, maar liefst 74 procent meer dan een jaar geleden.
Beeld en bron: DNV