Google Glass heeft een app ontwikkeld waarmee je de emoties van anderen letterlijk van het gezicht af kunt lezen.
Heb je De Sims weleens gespeeld? In dit spel bepaal je het leven van virtuele mensen en kun je aan balkjes zien of ze blij zijn of niet. De makers van Google Glass willen zo’n systeem nu inbouwen in hun brillen. Samen met het Fraunhofer Institute for Integrated Circuits hebben zij een app ontwikkeld die aan de gezichtsuitdrukkingen van mensen kan aflezen hoe ze zich voelen. Handig voor mensen met sociale beperkingen, zoals personen met autisme, zo melden de twee bedrijven.
Door middel van een camera die in de bril wordt geplaatst, kan de app het gezicht van mensen waarnemen. Vervolgens berekent het systeem aan de hand van gezichtsuitdrukkingen wat de gemoedstoestand van een persoon kan zijn. Dit geeft de app vervolgens weer als balkjes. Verder geeft hij door of degene met wie je praat een man of een vrouw is en wat de geschatte leeftijd van de persoon is.
Sociale beperking
De makers van de app noemen het systeem een uitkomst voor mensen met een sociale beperking. Mensen met autisme hebben moeite om de emoties van anderen te interpreteren aan de hand van gezichtsuitdrukkingen. Een app die systematisch aangeeft welke gevoelens mensen op het moment hebben, zou personen met een sociale beperking hiermee kunnen helpen.
Ook is de app handig voor slechtzienden. De informatie wordt namelijk niet alleen zichtbaar op het brillenscherm, maar is ook via een koptelefoon te horen. Dit kon bij het spel De Sims dan weer niet!
Bronnen: Popular Science/Fraunhofer IIS
Tekst: Naomi Jansen
Beeld: Fraunhofer IIS