Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Als alles volgens plan verloopt, zal Marsrover Perseverance binnenkort zijn reis naar de rode planeet beginnen. Daar moet hij februari 2021 aankomen.
NASA’s Marsrover Curiosity krijgt bezoek. Vanaf halverwege februari 2021 zal ook ‘collega’ Perseverance de rode buurplaneet onder de loep nemen. De lancering van de nieuwe, grotere rover, komt steeds dichterbij. Afgelopen week werd hij in de raket geladen. Op naar Mars!
Lees ook: Curiosity begonnen aan roadtrip
Tekenen van leven
De Perseverance is het grootste, zwaarste en meest geavanceerde voertuig dat NASA tot nu toe richting Mars stuurt. De nieuwe rover gaat de rode planeet afspeuren naar sporen die suggereren dat er ooit leven was op de rode planeet.
De rover zal landen in de 45 kilometer wijde Jezero-krater, aan de westkant van de Isis Planitia. Dit gigantische basin net ten noorden van de Martiaanse evenaar is lang geleden ontstaan toen een ruimterots op het oppervlak van de rode planeet klapte.
Waarom zal Perseverance daar rondkuieren? Vrij simpel eigenlijk: water. Ergens tussen 3 en 4 miljard jaar geleden, vloeide er een rivier die uitmondde in een watermassa met een oppervlak van een goede 500 km2. Ook Marsorbiters hebben de interessante krater al onder de loep genomen, maar dan van 322 kilometer uit de lucht – niet van vlakbij, zoals de rover dat zal doen.
Retourmissie
Perseverance wordt de eerste Marsrover die een bemonsteringssysteem meeneemt. Daarmee kunnen interessante samples die het wagentje van het planeetoppervlak opduikelt, opgeslagen en tijdens een nog in te plannen retourmissie voor verder onderzoek meegenomen worden naar aarde.
Als alles volgens plan verloopt, zal Perseverance 18 februari 2021 op de rode planeet landen. Of dat werkelijk gaat lukken, is nog even spannend. De lancering van de rover is namelijk al een keer uitgesteld: initieel zou hij 17 juli al aan zijn reis beginnen. Nu staat de lancering op zijn vroegst voor 30 juli op de agenda.
Beeld: NASA/JPL-Caltech