Nieuwe uitgestorven insectensoort ontdekt

KIJK-redactie

22 juli 2011 09:00

Wetenschappers hebben een insectensoort ontdekt, verwant aan de eendagsvlieg, die al miljoenen jaren is uitgestorven.

In kalksteen, diep in het Braziliaanse regenwoud, vonden Duitse onderzoekers van het Stuttgart Natural History Museum afdrukken van larven en volwassen exemplaren van een tot nog toe onbekende insectensoort. De fossielen stammen uit het Krijt en zijn dus tussen 145 en 66 miljoen jaar oud.

De versteende insectensoort, door de onderzoekers Coxoplectoptera gedoopt, is verwant aan de moderne eendagsvlieg (haft). Dat zeggen de onderzoekers na uitgebreide analyses van de fossielen. Aan de hand van de erg goed bewaard gebleven resten werden uitgebreide reconstructies gemaakt. Daarbij richtte men zich op de uiterlijke kenmerken, die tot in het kleinste detail in kaart zijn gebracht. De rechtopstaande vleugels, de vorm van de poten en de grootte van de kop maken dat wetenschappers het uitgestorven beestje onder dezelfde insectengroep scharen als de eendagsvlieg.

De onderzoekers zijn nog in debat over de leefwijze van het beest. De enige aanwijzing die de wetenschappers daarover hebben, is het uiterlijk van het beestje. Met name de haakachtige vorm van de voorpoten doen vermoeden dat het een roofdiertje was. Waarschijnlijk leefde het op de grens van land en water en jaagde het vanuit een hinderlaag op kleinere beesten. In dat opzicht lijkt het in de verste verte niet op de moderne haft.

De fossielen geven een frisse impuls aan het debat dat al jaren wordt gevoerd over insectenvleugels. Specialisten zijn het er nu min of meer over eens dat de vleugels zich hebben ontwikkeld uit de rugplaten van insecten. Al met al dragen de vondsten enorm bij aan de kennis over de evolutie van dit soort dieren.

Bron: Brill via EurekAlert!

Beelden: Stuttgart Natural History Museum, copyright Koninklijke Brill NV


Meer Nieuws