Andere wereldkaart in het klaslokaal?

Naomi Vreeburg

21 maart 2017 13:00

wereldkaart

De Gall-Petersprojectie is nu de standaard wereldkaart die wordt gebruikt in publieke scholen in Boston.

Zuid-Amerika heeft dezelfde grootte als Europa op de Mercatorprojectie, terwijl het continent bijna twee keer zo groot is als Europa. Ook Groenland lijkt dezelfde oppervlakte te hebben als Afrika, terwijl Groenland ongeveer 14 keer zo klein is. Tijd om een andere kaart te gebruiken, vond een publieke-scholendistrict in Boston. De zogeheten Gall-Petersprojectie hangt hier nu aan de muur.

Wringer

Deze wereldkaart werd in 1974 gepubliceerd door de Duitse historicus Arno Peters en was gebaseerd op het werk van de Schotse 19e-eeuwse kaartenmaker James Gall. De projectie deelt de aarde op in rechthoeken die qua oppervlak bijna allemaal aan elkaar gelijk zijn, zoals op de afbeelding hieronder is te zien. Zo wordt Afrika ineens een stuk groter.

wereldkaart

Toen Peters de projectie presenteerde, kon hij overigens niet alleen op bijval rekenen. Zo worden sommige continenten behoorlijk uitgerekt en vervormd. Het lijkt alsof Canada en Rusland door een wringer zijn gehaald. Erg gemakkelijk is het nu eenmaal niet om van een wereldbol naar een platte kaart te gaan.

Europa staat centraal

Woordvoerders van de publieke scholen in Boston gaat het overigens niet alleen om de juiste afmetingen van de continenten, maar ook om de achterliggende, politieke redenen. De Mercatorprojectie zou een vorm van westers imperialisme zijn: Europa en Amerika zijn het meest aanwezig, zo gaf Peters bij de presentatie van de Gall-Petersprojectie al aan.

De leerlingen van de publieke scholen in Boston zijn in ieder geval onder de indruk van de nieuwe kaart die ze nu krijgen voorgeschoteld. Reacties als ‘Wow!’ en ‘Kijk naar Afrika, het continent is veel groter!’ passeren herhaaldelijk de revue.

Bronnen: The GuardianIFL Science


Meer Nieuws