Deze nieuwe Wi-Fi weet precies waar je bent

Laurien Onderwater

06 april 2016 11:00

Wi-Fi

Maak kennis met Chronos: een draadloos netwerk dat met uiterste precisie kan bepalen waar jij je bevindt en indringers buitensluit.

De Wi-Fi van tegenwoordig heeft een flink bereik. Fijn, maar er zit ook een keerzijde aan. Want wanneer Wi-Fi zo ver strekt, dan kunnen je buren of zelfs willekeurige voorbijgangers er ook op mee liften. En als je je gegevens niet goed hebt beveiligd, wordt het pas echt gevaarlijk. Daar hebben wetenschappers van MIT wat op bedacht: Wi-Fi die uiterst nauwkeurig weet waar zijn baasje is.

Chronos

Het nieuwe Wi-Fi-systeem, Chronos genoemd, lokaliseert zijn gebruikers door te berekenen hoeveel tijd data nodig hebben om van een laptop of smartphone te reizen naar een Wireless Access Point (WAP). Afhankelijk van je afstand tot de router zal het langer of korter duren voordat data de router hebben bereikt. Op die manier is Chronos in staat om je locatie te bepalen tot op tientallen centimeters nauwkeurig.

Volgens de onderzoekers kan Chronos, die maar één WAP nodig heeft, zelfs twintig keer nauwkeuriger zijn gebruikers lokaliseren dan bestaande systemen die ook nog eens meerdere routers nodig hebben om de locatie van een persoon vast te stellen.

Test, test

Het onderzoeksteam heeft een prototype getest van het nieuwe systeem in een appartement met vier bewoners. In 94 procent van de gevallen wist Chronos precies in welke kamer elk van de vier inwoners zich bevond. Ook werd de Wi-Fi getest in een café, waar Chronos een nauwkeurigheid van 97 procent wist te behalen en ‘indringers’ buiten de deur hield.

Deze techniek betekent dat het draadloze netwerk een stuk veiliger wordt door alleen toegang te verlenen aan legitieme gebruikers. Maar Chronos zou zelfs alledaagse apparaten kunnen beheersen, zoals de verwarming of airco, door de temperatuur af te stemmen op het aantal mensen in de ruimte. En last but not least: Chronos maakt die onmogelijke Wi-Fi-wachtwoorden overbodig.

Bronnen: MIT (pdf), Science Alert

Beeld: Scholtens Groep


Meer Nieuws