Drie vrolijke ‘paasproefjes’

Karlijn Klei

22 april 2019 12:59

pasen

Pasen is bijna over, een leuk moment om even stil te staan bij iets wat we dit weekend waarschijnlijk veelvuldig voorbij hebben zien komen: het ei.

Je zult het net zien; het ene jaar haal je te weinig eieren in huis voor de paasdagen, het volgende jaar heb je er veel te veel. Blijkt nu dat je in de tweede categorie valt en iets te enthousiast bent geweest met je inkopen, geen probleem! De overgebleven eitjes kun je gebruiken voor een paar leuke paasexperimenten.

Lees ook:

Krachtpatsers

Net als Humpty Dumpty uit het bekende Engelse liedje, zal ook een normaal, ongekookt ei bij een val op de grond in stukjes uiteen breken. En toch is een ei sterker dan je denkt.

Neem om de kracht van eieren te testen, boven een grote kom een ongekookt ei zonder barsten. Zet het met de onderkant naar beneden in de palm van je ene hand. Leg je andere hand bovenop het ei en duw met beide handen. Lukt het je het ei te breken?

Als alternatief kun je proberen in plaats van je handpalmen, je duim en wijsvinger te gebruiken. Plaats je duim in het midden van de onderkant en je wijsvinger op het topje van het ei, en knijp. Lukt het nu?

Neem voor de laatste ‘krachttruc’ vier eieren van dezelfde grootte. Breek ze voorzichtig in tweeën en giet ze leeg in een kom (daar kun je later een omelet van maken). Neem de vier onderkanten, spoel ze om en knip de randen voorzichtig tot de ‘eierkoepeltjes’ dezelfde grootte hebben. Leg ze twee aan twee naast elkaar en stapel er een voor een boeken op. Hoeveel boeken moet je neerleggen voor de eierschalen het begeven?

De kracht hebben de eieren te danken aan hun vorm. De koepeltjes helpen de druk die je op zo’n ei uitoefent over de hele oppervlakte te verspreiden. Zo is een ei veel sterker dan hij lijkt.

Zwemmende eieren

Als je niet weet hoelang je een ei al in de kast hebt liggen, is een slimme truc hem in water te leggen. De gassen die zijn ontstaan in rotte eieren zorgen er namelijk voor dat de eieren die je beter niet meer kunt eten, drijven. Verse eieren doen dat niet, althans meestal niet.

Om verse eieren te laten drijven, heb je twee grote glazen nodig, een kan water en zout. Leg het eerste ei voorzichtig op de bodem van een van de glazen en vul het met water. Als het goed is, blijft het ei netjes op de bodem liggen. Vul nu het tweede glas met water, schep er 5 eetlepels zout in en roer tot het is opgelost. Doe nu voorzichtig het ei in het glas. Wat zie je?

De reden dat een vers ei zinkt in zoet maar drijft in zout water, heeft te maken met de dichtheid. De dichtheid van een ei is hoger dan dat van normaal kraanwater. Zout verhoogt de dichtheid van water. Door dus voldoende zout toe te voegen, wordt de dichtheid van het water hoger dan dat van het ei. Et voilà, hij drijft!

Eiertol

Weet je niet meer of je dat ei nou al gekookt had of niet, geen paniek! Er is een manier die vraag te beantwoorden zonder het ei te breken. Hoe? Door het als een tol in de rondte te draaien – voorzichtig natuurlijk.

Neem voor dit experiment een gekookt en een ongekookt ei. Leg beide op een vlak oppervlak en draai. Tik beide eitjes terwijl ze tollen voorzichtig aan, zodat ze min of meer stil komen te liggen. Wat zie je?

Hoewel het gekookte ei netjes stil blijft liggen, draait het rauwe ei stiekem door. Dat komt doordat de niet-gestolde vloeistof in het rauwe ei aan het begin blijft liggen. Het gestolde eiwit van het gekookte ei, doet dat niet. Weet je dus niet meer of je een gekookt of ongekookt ei in je hand hebt, draai hem rond!

Bronnen: Live Science

Beeld: KClassScienceChannel/Youtube, Science Sparks, TheDadLab/Youtube, Mocomikids/Youtube

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!