Nooit meer signaalverlies in de trein?

KIJK-redactie

01 september 2016 13:00

signaal

Slecht telefoonbereik in de trein? Nieuwe ramen van Zwitserse wetenschappers moeten dit voorkomen.

Ken je dat? Je zit in de trein en je hebt een goed gesprek via de telefoon, valt ineens je signaal weg. Dat is nu verleden tijd als het aan wetenschappers van de Technische Universiteit in Lausanne, Zwitserland, ligt. Zij hebben treinramen ontwikkeld die het telefoonsignaal beter doorlaten. Dit deden ze door het glas met laserstralen te behandelen. Hierdoor zou je niet alleen een betere verbinding krijgen; het signaal wordt zelfs versterkt, claimen ze.

Metalen

Om treinwagons goed te isoleren, wordt er gebruikgemaakt van dubbel glas. Daar zit een superdun laagje overheen zodat de kou of de warmte niet kan binnendringen. Op zich best logisch, maar er zit één groot nadeel aan vast. De coating op de ramen bestaat uit metaaldeeltjes en blokkeert daardoor de telecommunicatiesignalen. In combinatie met de metalen rails ontstaat een soort kooi van Faraday, met een zwakke verbinding tot gevolg.

De wetenschappers kwamen erachter dat de elektromagnetische golven van de telefoon hogere pieken en dalen hebben dan warmte- en lichtgolven. Deze kennis gebruikten ze om met een laser het exacte patroon van de ‘telefoongolven’ uit de metalen coating te slijpen. Op die manier houdt de coating de warmte nog altijd buiten, maar kan het telefoonsignaal er gewoon doorheen.

Het team heeft een aantal prototypes met succes getest. De Zwitserse spoorwegmaatschappij BLS heeft de ramen nu bij een trein ingezet om het resultaat te bekijken. Afhankelijk van de resultaten willen zij de ramen in 36 nieuwe treinstellen implementeren.

Geen storingen meer?

De techniek is niet alleen interessant voor treinen. Zo zijn er gebouwen die met soortgelijke signaalproblemen kampen. Vanuit die hoek is dan ook al interesse getoond. Dit spoort de wetenschappers weer aan om naar een ander probleem te kijken: het Wi-Fi-signaal van de buren en hoe je dit buiten kunt houden. Dat signaal kan jouw Wi-Fi namelijk flink verstoren. Door dit te blokkeren, wordt je verbinding niet alleen beter, maar ook nog eens sneller. En dat is iets waar we allemaal blij van worden.

Bronnen: EPFL, New Atlas, Duurzaam bedrijfsleven


Meer Nieuws