Ogen sluiten en geruststellen helpt bij herinneren

KIJK-redactie

17 januari 2015 13:00

Ooggetuigen die zich de details van een misdaad moeten herinneren, kunnen dat beter met hun ogen dicht. Ze doen het nog beter als ze eerst gerustgesteld zijn.

Het was al langer bekend dat ooggetuigen zich de details van een misdaad beter herinneren als ze hun ogen sluiten. Ook was bekend dat de getuigen zich daar niet altijd prettig bij voelen. En misschien dat dat hun geheugen juist slechter maakt, dachten onderzoekers. Ze hebben daarom getest of het hielp om de ‘getuigen’ eerst op hun gemak te stellen.

75 procent details

Ze deden daartoe twee experimenten. In de eerste moesten proefpersonen kijken naar een elektricien die een huis binnen komt, klusjes doet en dingen steelt. De kijkers werden verdeeld in vier groepen: ogen dicht of open en gerustgesteld of niet. Vervolgens moesten ze een aantal vragen beantwoorden, zoals ‘wat stond er op het busje van de elektricien?’

Ooggetuigen die hun ogen dicht deden gaven 23 procent meer goede antwoorden dan ooggetuigen die dat niet deden. Het geruststellen van de getuige hielp de mensen met open ogen ook een beetje. Wanneer deelnemers hun ogen dicht hadden én waren gerustgesteld herinnerden ze zich maar liefst 75 procent van de details correct (vergeleken met 41 procent voor dichte ogen en niet gerustgesteld).

Ook auditief

In het tweede experiment moesten de getuigen niet alleen onthouden wat ze hadden gezien, maar ook wat ze hadden gehoord. De deelnemers keken een filmpje van Crimewatch, een Brits televisieprogramma dat onopgeloste misdaden reconstrueert. In het filmpje werd een oudere man in zijn huis overvallen. Het sluiten van de ogen achteraf bleek niet alleen handig te zijn om visuele details te onthouden, maar ook om geluiden te onthouden. Ook hier deden deelnemers het beter als ze op hun gemak waren.

Bronnen: Legal and Criminology Psychology, University of Surrey via EurekAlert!